You are here

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε τη διακοπή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βενεζουέλα

16/05/2019 07:00

Την διακοπή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βενεζουέλα διέταξε χθες το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, επικαλούμενο τις αναφορές περί ταραχών και βιαιοπραγιών γύρω από τα αεροδρόμια της χώρας αυτής.
 
Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών, με την οποία ζητά τη διακοπή των πτήσεων όλων των αεροσκαφών, επιβατικών και μεταφορικών, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρει ότι "οι συνθήκες στη Βενεζουέλα απειλούν την ασφάλεια των επιβατών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων" που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα.
 
Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει την απόφαση της Ουάσινγκτον.
 
Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους στη Βενεζουέλα για λόγους ασφαλείας.
 
Η American Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που συνέδεε τις ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα, ανέστειλε επ` αόριστον τις πτήσεις της τον Μάρτιο. λναν μήνα μετά, η FAA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοίας) απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν σε ύψος χαμηλότερο των 26.000 ποδών όταν βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας.
 
Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη την Κούβα προκειμένου να συζητήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα αλλά και την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν, για πρώτη φορά, σε Κουβανούς εξόριστους να προσφύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις για τις ιδιοκτησίες τους που κατασχέθηκαν μετά την επανάσταση του 1959.
 
"Είναι κρίσιμης σημασίας οι δυο χώρες μας να συζητήσουν την οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα και το τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για να την αντιμετωπίσουμε", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Φρίλαντ.
 
"Ανυπομονώ επίσης να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να υπερασπιστούμε τους Καναδούς που εμπορεύονται και επενδύουν νομίμως στην Κούβα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ" να ενεργοποιήσουν τον Νόμο Χελμς-Μπάρτον.
 
Το κεφάλαιο ΙΙΙ του νόμου Χελμς-Μπάρτον, το οποίο αποφάσισε να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση Τραμπ, επιτρέπει στους Κουβανούς εξόριστους να προσφεύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια εναντίον των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κέρδη χάρη σε εταιρείες που εθνικοποιήθηκαν μετά τον θρίαμβο της επανάστασης του 1959.
 
Η διάταξη αυτή ετίθετο συστηματικά σε αναστολή μετά την υιοθέτησή της, το 1996, από τους Αμερικανούς προέδρους για να μην πληγούν οι διεθνείς σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΚΥΠΕ