You are here

Η Λατινική Αμερική εισέρχεται σε περίοδο 'βαθιάς ύφεσης', ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

04/04/2020 11:08

Η Λατινική Αμερική εισέρχεται σε μια περίοδο "βαθιάς ύφεσης" της οικονομίας, με μια μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που μπορεί να κυμανθεί το 2020 μεταξύ 1,8% και 4% λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ.
 
"Είμαστε στην αρχή μιας βαθιάς ύφεσης. Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης που έχει γνωρίσει ποτέ η περιοχή", δήλωσε η Αλίσια Μπαρσένα, η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC), μια τεχνική υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα το Σαντιάγο.
 
Η εξάπλωση της πανδημίας θα πλήξει σοβαρά τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, που ήδη αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, με μια αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,1% το 2019. Σε αυτό το περιβάλλον, η μείωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, η πτώση των τιμών των πρώτων υλών και οι δυσκολίες σε ορισμένους τομείς όπως ο τουρισμός, θα οδηγήσουν στη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 1,8% και 4%.
 
Η πρόβλεψη μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο 1,8% δεν υπολογίζει παρά την υποχώρηση της οικονομίας στην Κίνα, κύριο εμπορικό εταίρο της περιοχής και αρχική εστία της επιδημίας του κορονοϊού. Αλλά αν προστεθούν σε αυτήν οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ πιο μεγάλος, με μια μείωση μεταξύ 3% και 4% του ΑΕΠ, εξήγησε η Αλίσια Μπαρσένα.