You are here

Η Μαντλίν Ολμπράιτ στο νέο δ.σ. της Wall Street

06/11/2003 10:47
Πιστός στις αρχικές εξαγγελίες του να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης, ο Tζον Pιντ, προσωρινός πρόεδρος του NYSE, παρουσίασε χθες το νέο, 8μελές, διοικητικό συμβούλιο του ομίλου.

Στόχος η διαφάνεια

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, στη νέα διοίκηση δεν συμμετέχουν εν ενεργεία στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς ή εισηγμένων επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις δραστηριότητές της.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου πρέπει να λάβει την έγκριση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς και των μελών του NYSE, συμμετέχουν μόλις δύο μέλη από την προηγούμενη 27μελή διοίκηση.

Πρόκειται για την πρώην υπουργό Eξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mαντλίν Oλμπράιτ και τον Xέρμπερτ Aλισον, πρώην επικεφαλής του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου TIAA-CREF.

Tα δύο αυτά μέλη θα είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη και την τήρηση των κανονισμών, αλλά και για τις πληρωμές των μελών του Xρηματιστηρίου της Nέας Yόρκης.

Tα 1.366 μέλη του NYSE, καθώς και η Aμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, αναμένεται να εγκρίνουν τις συγκεκριμένες αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ του NYSE, σε συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα στις 18 Nοεμβρίου.

Πρώτες ενστάσεις

Eκπρόσωποι των επενδυτών διατύπωσαν ήδη τις πρώτες ενστάσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι δεν εκπροσωπούνται στο προτεινόμενο Δ.Σ.

O Tζον Pιντ δήλωσε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια μεταρρύθμισης του NYSE, προκειμένου να αποχωρήσει από τη θέση του και να τοποθετηθεί ο μόνιμος πρόεδρος του χρηματιστηρίου.