You are here

Η Ντόνφριντ προτάθηκε ως Yφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ

16/04/2021 07:56

Η Κάρεν Έρικα Ντόνφριντ, πρόεδρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης German Marshal Fund, αποτελεί την υποψήφια του Προέδρου Μπάιντεν για να πληρώσει τη θέση της Υφυπουργού Εξωτερικών Αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Μαζί με την κ. Ντόνφριντ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμη έξι υποψηφιότητες για θέσεις Υφυπουργού Εξωτερικών, εκ των οποίων οι πέντε είναι γυναίκες και ο ένας Αφροαμερικανός.

Ο διορισμός θα επικυρωθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, αφού προηγηθεί δημόσια ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Πριν αναλάβει το 2014 τη θέση της προέδρου της  πολύ γνωστής δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund, η Κέρεν Έρικα Ντόνφριντ ήταν σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα και ανώτερη διευθύντρια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εχει εργαστεί ξανά στο German Marshall Fund από το 2005-2010 και το 2001 2003 και ενδιάμεσα στο τμήμα σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αρμοδιότητα ευρωπαϊκά θέματα. Προ του 2001 ήταν αναλύτρια ευρωπαϊκών θεμάτων στο τμήμα μελετών του Κογκρέσου (CRS).

Όπως ανέφερε Αμερικανός αναλυτής, ο διορισμός της σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να επουλώσει τα προβλήματα που προκάλεσε στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις η προεδρία Τραμπ και ο συγκρουσιακός πρέσβης που είχε διορίσει, ο Ρικ Γκρενέλ. Η ίδια ομιλεί απταίστως τα γερμανικά και έχει σπουδάσει στο Μόναχο.

Παρότι για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης ήταν φιλική προς την Τουρκία, τα τελευταία δέκα χρόνια κρατά αρκετές αποστάσεις. Η ίδια η κ. Ντόνφριντ δεν έχει ιδιαίτερα βαθιές γνώσεις γύρω από τα Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δίνει βαρύτητα στο ποιος θα αναλάβει βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, στη θέση που κατέχει τα τελευταία 4 χρόνια ο Μάθιου Πάλμερ.

 

ΚΥΠΕ