You are here

Η οικονομία της Αιγύπτου η 2η μεγαλύτερη στον Αραβικό κόσμο

21/04/2021 12:14

Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος παραμένουν στην κορυφή των μεγαλύτερων αραβικών οικονομιών, όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η αιγυπτιακή οικονομία αποδεικνύεται ότι συνεχίζει να ξεπερνά πολλές οικονομίες στην περιοχή, και να ανέρχεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στον αραβικό κόσμο το 2020, μετά τη Σαουδική Αραβία, ξεπερνώντας τις οικονομίες πετρελαιοπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και του Κατάρ.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι μέγεθος της αιγυπτιακής οικονομίας φτάνει τα 361,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφορικά με το ΑΕΠ, ως η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία κατά το περσινό έτος.

Το σύνολο των οικονομιών των 19 αραβικών χωρών ανήλθε στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπου στην κορυφή βρίσκεται η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας με 701,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η οικονομία των ΗΑΕ ήρθε στην τρίτη θέση μετά την αιγυπτιακή οικονομία με αξία 354,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και στη συνέχεια η ιρακινή οικονομία κατέλαβε την τέταρτη θέση με αξία 172,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κατάρ ήρθε στην πέμπτη θέση με αξία 146,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενο από την Αλγερία με 144,3 δισεκατομμύρια δολάρια, στην έκτη θέση. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η μαροκινή οικονομία κατέλαβε την έβδομη θέση με αξία 113,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την οικονομία του Κουβέιτ στα 107,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικονομία του Ομάν ανέφερε 63,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την οικονομία της Ιορδανίας στα 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την οικονομία της Τυνησίας στα 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, το μέγεθος της οικονομίας του Σουδάν έφτασε τα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από την οικονομία του Μπαχρέιν στα 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2020, η οικονομία της Λιβύης έφτασε τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομία της Υεμένης ανέφερε 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, η οικονομία του Λιβάνου κατέγραψε 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα παλαιστινιακά 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΚΥΠΕ