You are here

Η παραλλαγή 'Δ' η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ

23/06/2021 08:12

Η παραλλαγή Δέλτα είναι η μεγαλύτερη απειλή στη μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων, δηλώνει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα η Χιλή μελετά τη χορήγηση 3ης ενισχυτικής δόσης εμβολίου.

Ταϊλάνδη, Γερμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κούβα, Μεξικό, Κολομβία συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα του νέου κορωνοϊού και θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Εξάλλου, στην Αυστραλία σήμανε συναγερμό μετά τον εντοπισμό κρούσματος του νέου κορωνοϊού σε επιβάτη πτήσεων προς και από την Ουέλινγκτον, ενώ αυστηρότερους κανόνες καραντίνας σε ταξιδιώτες με προέλευση τη Βρετανία επιβάλλει η Βαρσοβία.

ΗΠΑ

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, θέτει τη μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Covid-19 στην επικράτειά τους, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Ανθονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με δημοσιογράφους.

"Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη" στην παραλλαγή Δέλτα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19, δήλωσε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, προσθέτοντας ότι "αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου."

Η παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του ιού, δήλωσε την Παρασκευή η Σουμία Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19.

Έχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα", ανέφερε.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου και πιθανότατα θα χρειαστούν μερικές επιπλέον εβδομάδες για να επιτύχουν αυτό το ποσοστό, τόνισε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19, Τζέφρι Ζίεντς κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Χιλή

Η Κυβέρνηση της Χιλής μελετά την πιθανή χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης των εμβολίων για την COVID-19, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα χθες Τρίτη, καθώς το Σαντιάγο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το νέο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό και ταυτόχρονα να εξακριβώσει πόσο αποτελεσματικό είναι το ευρύτατα αξιοποιούμενο προϊόν της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac έναντι των πιο μολυσματικών, και δυνητικά πιο επικίνδυνων, παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Ο κ. Πινιέρα εξήγησε ότι ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας εξετάζουν "πολλές επιστημονικές μελέτες" προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το εάν και κατά πόσον θα χρειαστεί τρίτη, ενισχυτική δόση, την ώρα που το κράτος της Λατινικής Αμερικής άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους (12-17 ετών) με το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

Μέχρι στιγμής το 78% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 61% θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Με δεδομένο ότι η Χιλή βασίστηκε στο προϊόν της Sinovac, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον το εμβόλιο αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάνω από 350 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είχαν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο της Sinovac σε τομέα της Ινδονησίας που πλήττεται σκληρά από την παραλλαγή Δέλτα παρουσίασαν συμπτώματα της COVID-19.

Ταϊλάνδη

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 51 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια του βασιλείου, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 1.744 νεκρούς μέχρι εδώ.

Η χώρα, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα, πολύ πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα, κατέγραψε το ίδιο διάστημα 3.174 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 228.539.

Πάνω από το 85% των θανάτων και των κρουσμάτων ανακοινώθηκε από τον Απρίλιο και μετά.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.016 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.723.798, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Ακόμη 51 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 90.523 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 90.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπέκυψαν 792 ασθενείς με την COVID-19 σε 24 ώρες, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 90.281 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 21.387 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 4.298.782.

Ως εδώ, στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί πάνω από 20,63 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, ωστόσο οι πολίτες που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως είναι 3,92 εκατ., καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στις συμφωνημένες παραδόσεις ποσοτήτων δόσεων.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.131 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 87.822 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο -212 εκατ. κάτοικοι- κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 504.717 νεκρούς επί συνόλου 18 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.

Η Βραζιλία ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο νεκρούς το Σάββατο.

Αυστραλία

Όλοι οι επιβαίνοντες σε δύο πτήσεις που συνέδεσαν την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία διατάχθηκαν από τις αρχές να τεθούν αμέσως σε απομόνωση και να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό μετά τον εντοπισμό κρούσματος του SARS-CoV-2 σε πρόσωπο στο Σίδνεϋ που είχε επισκεφθεί την Ουέλινγκτον.

Η περίπτωση αυτή, που προστέθηκε σε μεγεθυνόμενη εστία της πανδημίας στο Σίδνεϋ, ώθησε τις νεοζηλανδικές αρχές να αναστείλουν για τρεις ημέρες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα ταξίδια χωρίς καραντίνα από και προς την αυστραλιανή επαρχία Νέα Νότια Ουαλία.

Οι πτήσεις της Qantas προς την Ουέλινγκτον την Παρασκευή και της Air New Zealand προς το Σίδνεϋ τη Δευτέρα προστέθηκαν στον κατάλογο των "εστιών" του ιού που καταρτίζονται από τις αυστραλιανές αρχές.

Ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει καθώς διαγνώστηκαν 21 μολύνσεις τις τελευταίες έξι ημέρες στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη επαρχία της Αυστραλίας.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.489 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 10 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως εδώ τους 1.180 νεκρούς επί συνόλου 170.854 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έφθασε χθες τα 8.662, επίπεδο που -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- αποτελεί ρεκόρ τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Η δυτική επαρχία Μαγιαμπέκε (70 κρούσματα σε 24 ώρες), καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση στη χώρα ως προς τον δείκτη επίπτωσης, καθώς με 294,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ξεπέρασε την πρωτεύουσα Αβάνα.

Η Αβάνα ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και μέσα στη χρονιά θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 261 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.233 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται μέχρι εδώ σε 231.505 νεκρούς επί συνόλου 2.482.784 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Πολωνία

Η Πολωνία εισάγει υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η Βρετανία καταγράφει την τρέχουσα περίοδο μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την καραντίνα για ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού Δέλτα από την απειλούμενη περιοχή", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανταμ Νιτζίλσκι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

"Πρέπει να φροντίσουμε τους πολίτες μας και την ασφάλειά τους", είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρότεροι κανόνες έχουν ήδη εφαρμοστεί για ταξιδιώτες με προέλευση τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Η Πολωνία ανέφερε χθες 188 νέα κρούσματα της Covid-19, ένα κλάσμα του αριθμού που καταγράφηκε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη όταν είχαν επιβεβαιωθεί ως και 35.251 ημερήσιες μολύνσεις. Ωστόσο, παρά τους χαμηλούς συνολικούς αριθμούς νέων κρουσμάτων, καταγράφεται άνοδος κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 614 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 28.616 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μία ημέρα αφού η χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπέρασε το όριο των εκατό χιλιάδων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 101.302 νεκρούς επί συνόλου 3.997.021 μολύνσεων.

Ως αυτό το στάδιο, στην Κολομβία έχουν χορηγηθεί πάνω από 15,29 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, οι 4,97 εκατ. και πλέον εκ των οποίων ήταν οι δεύτερες δόσεις. Οι αρχές ευελπιστούν ότι θα έχουν ανοσοποιηθεί 35 εκατ. πολίτες, ή περίπου το 70% του πληθυσμού, εντός του έτους.

ΚΥΠΕ