You are here

Η Qatar Energy αντικαθιστά τη Novatek για εκμετάλλευση της ΑΟΖ του Λιβάνου

30/01/2023 07:20

Υπεγράφη την Κυριακή στη Βηρυτό μεταξύ της Κυβέρνησης του Λιβάνου, των εκπροσώπων της γαλλικής Total, της ιταλικής ΕΝΙ και της Qatar Energy συμφωνία, βάσει της οποίας η καταρινή εταιρεία θα συμμετάσχει στο κονσόρτσιουμ της αξιοποίησης του λιβανέζικου φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η Qatar Energy αντικαθιστά τη ρωσική Novatek, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 20% του κονσόρτσιουμ, αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση.

Η σημερινή συμφωνία μεταβάλλει τα ποσοστά συμμετοχής των εταιρειών με την Qatar Energy να αναλαμβάνει το 20% που κατείχε η Novatek, με επιπλέον 5% εκ των μεριδίων της Total και της ΕΝΙ. Έτσι, στο κονσόρτσιουμ πλέον συμμετέχουν η Total και η ΕΝΙ με 35% η κάθε μία, ενώ η Qatar Energy συμμετέχει στην επένδυση με το υπόλοιπο 30%.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ Σιερίντα Αλ-Σάαντι δήλωσε ότι «το ενδιαφέρον της επένδυσης θα επικεντρωθεί στο Οικόπεδο 9 της λιβανέζικής ΑΟΖ, ως το πρώτο βήμα για την ανάληψη σημαντικότερου ρόλου για την Qatar Energy ως προς τις μελλοντικές έρευνες».

Λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι έρευνες στο Οικόπεδο 9 «θα μπορούσαν να αρχίσουν λίγο πριν τον Νοέμβριο του 2023».

Επισημαίνεται ότι τα ακριβή όρια του Οικοπέδου 9 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί δυνάμει συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου που υπεγράφη στις 27 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν πολυετούς αμερικανικής διαμεσολάβησης.     

ΚΥΠΕ