You are here

Η Ρωσία "αύξησε" την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

17/02/2022 06:53

Η Ρωσία "αύξησε" την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας "ψευδή" την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα μπορούσε "ανά πάσα στιγμή" να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: "η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο".

Η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την "ευκαιρία" να "υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής Προεδρίας.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία, δήλωσε χθες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

"Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά", δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας την Ουκρανία και την Πολωνία πριν από τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η κα. Τρας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, και τον Πολωνό ομόλογό της, Ζμπίγκνιου Ράου, για να εκδηλώσει την "υποστήριξη" του Ηνωμένου Βασιλείου στην "ουκρανική εθνική κυριαρχία" και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις "σοβαρές οικονομικές συνέπειες" που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς - εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει `καθεστώς παρία`", σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κα. Τρας στο Κίεβο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου. Οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους δυτικούς, που αντιτείνουν ότι η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της ανεπτυγμένα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχε "παγκόσμιες επιπλοκές", κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ` όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές", είπε η Υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο "πακέτο κυρώσεων" με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του  χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

ΚΥΠΕ