You are here

Η Ρωσία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017

02/02/2018 07:14

Η Ρωσία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017 ύστερα από δύο χρόνια ύφεσης, αλλά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, είναι χαμηλότερα των κυβερνητικών στόχων.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,5% πέρσι, μετά την συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 2,8% το 2015 και 0,2% το 2016, σύμφωνα με την ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat.
 
Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν ανέφερε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του έτους ότι ελπίζει για ανάπτυξη 2%.
 
Ωστόσο, στο τέλος του 2017 καταγράφηκε μια οικονομική επιβράδυνση, ιδιαίτερα στη βιομηχανική παραγωγή.
 
Το 2015 και το 2016 η Ρωσία γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 1999.
 
Ο κ. Πούτιν έχει θέσει ως στόχο την υπέρβαση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας ανάπτυξης, που προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 3,9% για φέτος, και έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο στασιμότητα της οικονομίας λόγω απουσίας μεταρρυθμίσεων.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει καλέσει οικονομολόγους να καταρτίσουν μέτρα για την αναζωογόνηση και διαφοροποίηση της οικονομίας, αλλά μετά την ύφεση που βίωσε η χώρα, αυτό έχει καταστεί μια πιο επείγουσα προτεραιότητα.

ΚΥΠΕ