You are here

Η Ρωσία έστειλε ενισχύσεις σε συριακή περιοχή

28/12/2020 14:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ πως έστειλε περισσότερα στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας όπου μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία συγκρούσθηκαν με κουρδικές δυνάμεις κοντά σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, στον οποίο περιπολούν ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα.

Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται πριν από τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη, στη νότια Ρωσία ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Συρία, όπου η Μόσχα και η Αγκυρα έχουν υποστηρίξει διαφορετικές πλευρές, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν από τους δύο υπουργούς.

Μάχες ανάμεσα σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές και κουρδικές δυνάμεις ξέσπασαν νωρίτερα αυτό το μήνα κοντά στην πόλη Αίν Ασα της βόρειας Συρίας. Η πόλη Αίν Ασα βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος συνδέει μεγάλες συριακές πόλεις και στον οποίο γίνονται συνήθως ρωσοτουρκικές περιπολίες.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους κατέλαβαν πέρυσι εδάφη στην περιοχή με μια επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, η οποία ελέγχει τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας. Το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε δήλωσή του πως έστειλε χθες, Κυριακή, περισσότερα στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας. "Επισημαίνουμε την ασταθή κατάσταση στην περιοχή της Αίν νσα", αναφέρεται στη δήλωση. "Νωρίτερα, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την ανάπτυξη κοινών ρωσοσυριακών θέσεων παρατήρησης.

Πρόσθετες μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας έχουν φθάσει σήμερα στην περιοχή της Αίν Ασα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης", προστίθεται. Η Μόσχα, τα πολεμικά αεροπλάνα της οποίας περιπολούν επίσης στην περιοχή, κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν να βομβαρδίζουν η μία την άλλη και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρόσθεσε πως τις τελευταίες 24 ώρες δεν κατέγραψε βομβαρδισμούς από τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές.

ΚΥΠΕ