You are here

Η Ρωσία ωθείται στη χρεοκοπία

27/05/2022 07:15

Η Ρωσία μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία της την Παρασκευή, αλλά η «θηλιά» των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία ωθεί αμείλικτα τη χώρα προς τη χρεοκοπία.

Μια πληρωμή ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων που έπρεπε να καταβληθεί την Παρασκευή μπορεί να είχε ήδη πραγματοποιηθεί πριν οι αμερικανικές αρχές καταργήσουν αυτή την εβδομάδα μια εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει τα χρέη της σε δολάρια, χρησιμοποιώντας νόμισμα που κατείχε εκτός αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αλλά με άλλες πληρωμές που λήγουν, ο κόσμος πιθανόν σύντομα θα δει την πρώτη περίπτωση χώρας που αθέλητα χρεοκοπεί λόγω των διεθνών κυρώσεων και όχι επειδή δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα μια εξαίρεση στις αμερικανικές κυρώσεις επέτρεπε στη Ρωσία να αποπληρώνει τους ομολογιούχους σε δολάρια, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε να λήξει αυτή η εξαίρεση.

Η Ρωσία επανέλαβε την Τετάρτη ότι είναι πρόθυμη να αποπληρώσει όλα τα χρέη της σε ρούβλια, αλλά οι όροι ορισμένων ομολόγων ορίζουν την πληρωμή σε δολάρια ή άλλα νομίσματα.

Μια πληρωμή τόκων ύψους 71 εκατ. δολαρίων λήγει την Παρασκευή και σύμφωνα με τον Slim Souissi, καθηγητή στη σχολή επιχειρήσεων IAE Caen, οι όροι του ομολόγου «δεν προβλέπουν πληρωμή σε ρούβλια, παρά μόνο σε δολάρια, ευρώ, λίρες στερλίνες και ελβετικά φράγκα».

Μια πληρωμή σε ρούβλια θα θεωρούνταν αθέτηση πληρωμών, δήλωσε ειδικός που εργάζεται για τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Όμως η πληρωμή μπορεί να έχει ήδη πραγματοποιηθεί πριν λήξει η εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ήδη μεταφέρει τα κεφάλαια για διανομή στους κατόχους ομολόγων.

«Η υποχρέωση πληρωμής για τα ομόλογα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ικανοποιηθεί πλήρως και σύμφωνα με τα έγγραφα έκδοσης του ευρωομολόγου από το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μια δεύτερη πληρωμή ύψους 26,5 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί την Παρασκευή είχε επίσης πραγματοποιηθεί, αν και η πληρωμή αυτή θα μπορούσε να γίνει σε ρούβλια σύμφωνα με τους όρους του ομολόγου.

Τρεις άλλες πληρωμές τόκων, συνολικού ύψους λίγο μικρότερου των 400 εκατ. δολαρίων, είναι απαιτητές στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ορισμένα από αυτά τα ομόλογα μπορούν να πληρωθούν μόνο σε δολάρια.

Συνολικά, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει 14 πληρωμές ομολόγων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία έχει τα χρήματα για να πληρώσει και θέλει να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί λόγω των διεθνών κυρώσεων. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η Αργεντινή, στη χρεοκοπία της το 2014, είχε τα χρήματα αλλά αρνήθηκε να πληρώσει τα hedge funds που είχαν αρνηθεί να δεχτούν μια συμφωνία, καθώς αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο εάν η χώρα κηρυχθεί σε χρεοκοπία, προκειμένου να αποδείξει ότι επεδίωξε να πληρώσει τους πιστωτές.

Μια χρεοκοπία συνήθως σημαίνει ότι μια χώρα χάνει τη δυνατότητα δανεισμού στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για αρκετά χρόνια μέχρι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εν προκειμένω, οι ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις εμποδίζουν τη Ρωσία να δανειστεί. Η εμπιστοσύνη των πιστωτών στην ικανότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει δεν αποτελεί επί του παρόντος ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει αν οι κυρώσεις ωθήσουν την οικονομία της χώρας σε σοβαρή ύφεση.

ΚΥΠΕ