You are here

Η Ρωσία παίρνει τον έλεγχο έργου φυσ. αερίου στη Σαχαλίνη

01/07/2022 13:36

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυξήσει τα διακυβεύματα σε έναν οικονομικό πόλεμο με τη Δύση και τους συμμάχους της με ένα διάταγμα που καταλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του έργου φυσικού αερίου και πετρελαίου Sakhalin-2 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει σε αποχώρηση τη Shell και τους Ιάπωνες επενδυτές.

Το διάταγμα, που υπογράφηκε την Πέμπτη, δημιουργεί μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία η Shell και δύο ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi κατέχουν λίγο λιγότερο από το 50%.

Το διάταγμα πέντε σελίδων, το οποίο ακολουθεί τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, δείχνει ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει τώρα εάν οι ξένοι εταίροι μπορούν να παραμείνουν.

Η κρατική Gazprom έχει ήδη μερίδιο 50% συν μία μετοχή στο Sakhalin-2, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η κίνηση απειλεί να αναστατώσει μια ήδη στενή αγορά LNG και αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία.

«Το διάταγμα της Ρωσίας ουσιαστικά απαλλοτριώνει ξένες μετοχές στην Sakhalin Energy Investment Company, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω κλιμάκωση των συνεχιζόμενων εντάσεων», δήλωσε η Lucy Cullen, κύρια αναλυτής από την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλές δυτικές εταιρείες έχουν ήδη φύγει, ενώ άλλες είπαν ότι θα αποχωρήσουν από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση του Πούτιν περιπλέκει μια ήδη πολύπλοκη διαδικασία για όσους αναζητούν την έξοδο. Η Μόσχα προετοιμάζει νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, για να επιτρέψει στο κράτος να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία δυτικών εταιρειών που αποφασίζουν να φύγουν.

Η Shell, η οποία έχει ήδη διαγράψει την αξία όλων των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων, κατέστησε σαφές πριν από μήνες ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει το Sakhalin-2 και βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές. Είπε την Παρασκευή ότι αξιολογούσε το ρωσικό διάταγμα.

Πηγές ανέφεραν ότι η Shell πίστευε ότι υπήρχε κίνδυνος η Ρωσία να εθνικοποιήσει ξένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους της το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και άλλες κυρώσεις.

Το Sakhalin-2, στο οποίο η Shell έχει μερίδιο 27,5% μείον μία μετοχή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα LNG στον κόσμο με παραγωγή 12 εκατομμυρίων τόνων. Τα φορτία της κατευθύνονται κυρίως προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.

Η ιαπωνική Mitsui έχει μερίδιο 12,5% στο Sakhalin-2 και η Mitsubishi κατέχει το 10%.

Η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο έργο.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της Ρωσίας δεν θα σταματήσει αμέσως τις εισαγωγές LNG, ενώ ο Υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Koichi Hagiuda είπε ότι η κυβέρνηση δεν θεώρησε το διάταγμα ως επίταξη.

«Το διάταγμα δεν σημαίνει ότι οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας θα καταστούν αμέσως αδύνατες, αλλά είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προετοιμασία για απρόβλεπτες περιστάσεις», είπε ο Hagiuda στους δημοσιογράφους.

Η Ιαπωνία έχει αποθέματα LNG για 2-3 εβδομάδες που διατηρούνται από εταιρείες κοινής ωφελείας και προμηθευτές φυσικού αερίου πόλης και ο Hagiuda ζήτησε από τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για εναλλακτικές προμήθειες, είπε.

Η Ιαπωνία εισάγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή το 10% του LNG της κάθε χρόνο από τη Ρωσία, κυρίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Sakhalin-2.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Gazprom διατηρεί το μερίδιό της, αλλά άλλοι μέτοχοι πρέπει να ζητήσουν από τη ρωσική κυβέρνηση μερίδιο στη νέα εταιρεία εντός ενός μηνός. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους.

Η Gazprom, η Sakhalin Energy και το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ένας εκπρόσωπος της Mitsubishi είπε ότι η εταιρεία συζητούσε με τους εταίρους στη Σαχαλίνη και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για το πώς να ανταποκριθεί στο διάταγμα. Η Mitsui δεν σχολίασε αμέσως.

Οι μετοχές της Mitsui & Co και της Mitsubishi Corp υποχώρησαν περισσότερο από 5% την Παρασκευή, σημειώνοντας μια πολύ πιο απότομη πτώση από την ευρύτερη αγορά. Οι μετοχές της Shell στο Λονδίνο παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η εταιρεία «κάνει καλή πρόοδο» στο σχέδιό της για έξοδο από την κοινοπραξία Sakhalin Energy.

«Μπορώ να σας πω όταν έλαβα ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το πού βρισκόμαστε», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγές είπαν στο Reuters τον Μάιο ότι η Shell βρισκόταν σε συνομιλίες με μια ινδική κοινοπραξία για να πουλήσει το μερίδιό της.

Η ρωσική παραγωγή LNG από έργα όπως το Sakhalin-2 ήταν πιθανό να υποφέρει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ξένη τεχνογνωσία και τα ανταλλακτικά δεν ήταν διαθέσιμα, δήλωσε ο Saul Kavonic, επικεφαλής της Ολοκληρωμένης Έρευνας Ενέργειας και Πόρων στην Credit Suisse.

«Αυτό θα στενέψει ουσιαστικά την αγορά LNG αυτή τη δεκαετία», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση της ρωσικής κρατικής συμμετοχής σε έργα LNG θα έκανε ορισμένους αγοραστές πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά την αγορά φορτίων.

ΚΥΠΕ