You are here

Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

06/07/2020 21:16

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία, επηρεαζόμενη από τις πιέσεις που της ασκούν η πανδημία του κορωνοϊού και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, θα συρρικνωθεί κατά 6%, μια πτώση που θα είναι η μεγαλύτερη από το 2009, πριν αρχίσει να ανακάμπτει με χαμηλούς ρυθμούς την περίοδο 2021-2022.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από την πανδημία, η οποία έχει επιβραδύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει συρρικνώσει τη ζήτηση πετρελαίου, το οποίο συνιστά το βασικό της εξαγώγιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο. Η ανεργία στη Ρωσία έχει ανέβει μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν λόγω του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί με τους πιο γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία 11 χρόνια, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προβλέπει για εφέτος ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι της τάξεως του 5,2%.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, η ρωσική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς και το 2020 το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να σημειώσει ρυθμούς αύξησης της τάξεως 2,7% και 3,1% για το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.