You are here

Η σκληρή στάση των ΗΠΑ υπονομεύει τον ΠΟΕ

27/07/2004 09:49
Σκληρή στάση δείχνει να υιοθετούν οι ΗΠΑ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα για την ατζέντα της Ντόχα. Ανυποχώρητη εμφανίζεται, τώρα, και η Ευρώπη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται, πλέον, το «μπαλάκι» διάσωσης των διαπραγματεύσεων για την ατζέντα της Ντόχα. Το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκρινε χθες τη διαπραγματευτική θέση που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη.

Έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από τις εθνικές κυβερνήσεις, ο επίτροπος εμπορικών θεμάτων, Π. Λαμί, θα επιδιώξει να επιτύχει τις βελτιώσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή πλευρά για να αποδεχθεί το συμβιβαστικό προσχέδιο.

Αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει καταρχήν συμφωνία και χαθεί η προθεσμία της 31ης Ιουλίου, η ατζέντα της Ντόχα θα θεωρείται νεκρό γράμμα. Δεδομένης της απροθυμίας των ΗΠΑ να ακολουθήσουν τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο, αν ο ΠΟΕ δεν καταφέρει να «φύγει προς τα εμπρός» μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου στη γεωργία, τότε δύσκολα θα δικαιολογεί την ύπαρξή του.

Ευρώπη >>Η Ε.Ε. θεωρεί ότι έχει κάνει τους συμβιβασμούς που θα μπορούσε και κατηγορεί τις άλλες πλευρές ότι δεν έπραξαν το ίδιο. «Κάποιος τροφοδοτούσε ασταμάτητα με κάρβουνο τη μηχανή των συνομιλιών τους τελευταίους μήνες -και αυτός ο κάποιος είναι η Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πασκάλ Λαμί.

Την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκε την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα, στο βαθμό που το μέτρο θα αφορούσε όλες τις πλευρές. Στο προσχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε, όμως, προ μερικών εβδομάδων από τον επικεφαλής του ΠΟΕ, Σουπαχάι Πανιτχπάκντι, ενώ προβλέπεται η κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, εν τούτοις δεν ισχύει το ίδιο και για το πρόγραμμα εξαγωγικών πιστώσεων που υιοθετεί η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίζει την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Κάτι που η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί απαράδεκτο, ζητώντας ένα «πιο ισορροπημένο κείμενο».

ΗΠΑ Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρ. Ζέλικ, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας μάλιστα για αδιαλλαξία τη γαλλική πλευρά (η Γαλλία υιοθετεί τη σκληρότερη στάση στην Ε.Ε.).

Προσέθεσε δε, ότι «για να αναβιώσει η ατζέντα της Ντόχα χρειάζεται άνοιγμα των αγορών τόσο για τα αγροτικά προϊόντα όσο και για τα βιομηχανικά και τις υπηρεσίες». Μια θέση που είναι μάλλον απίθανο να δεχτούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η σκληρή στάση των ΗΠΑ πιθανότατα συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές, καθώς οι όποιες παραχωρήσεις θα έχουν πολιτικό κόστος.

Έτσι φτάνουν να μην αποδέχονται ένα προσχέδιο συμφωνίας που προκάλεσε την οργή των άλλων πλευρών για τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο υιοθετεί τις αμερικανικές θέσεις. Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ όλο και περισσότεροι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν τον ΠΟΕ...

Το προσχέδιο συμφωνίας

Κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα.

Μείωση σε 6 μήνες, από 2 χρόνια, της διάρκειας των εξαγωγικών πιστώσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους αγρότες.

Σταδιακή μείωση των δασμών στα αγροτικά προϊόντα, ξεκινώντας από τους υψηλότερους δασμούς.

Οι πλούσιες χώρες που εισάγουν αγροτικά προϊόντα μπορούν να επιλέξουν προστατευτικό καθεστώς για κάποια από αυτά. Σε επόμενο στάδιο θα καθοριστεί το αντίστοιχο καθεστώς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εναρμόνιση και απλοποίηση των διαδικασιών στα τελωνεία -θέση που αποτελούσε ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κανκούν.

Δεν ικανοποιείται το αίτημα των αφρικανικών χωρών (με το οποίο διαφωνούν οι ΗΠΑ) για ιδιαίτερη μεταχείριση του εμπορίου στο βαμβάκι.

Και μια έκπληξη

Στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ που συνεδριάζει από σήμερα στη Γενεύη, αναμένεται να εγκριθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Λιβύης στον Οργανισμό.