You are here

Ιαπωνία: Ανάκαμψη ή εντυπώσεις ανάκαμψης;

16/07/2003 16:48
Μετά από μια δωδεκαετία διαρκών παλινορθώσεων της ιαπωνικής οικονομίας, οι πρόσφατοι ρυθμοί ανάπτυξης και η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο τρίμηνο έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τους επενδυτές.

Όπως και στο παρελθόν, την πορεία ανόρθωσης στηρίζουν οι μεγαλύτερες εγχώριες κατασκευαστικές παρά την εξάρτησή τους από τις ξένες αγορές, ενώ το καταναλωτικό κοινό συνεχίζει με τις αγορές του να αποτελεί μια βάση της τάξεως του 55% για την οικονομία της χώρας

Οι πολιτικοί φορείς της Ιαπωνίας στέλνουν πάντως διφορούμενα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις τους. Ο Πρωθυπουργός Κοϊζούμι συνεχίζει να εμμένει στην αυστηρή φορολογική πολιτική και τη λιτότητα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσφατα αποφάσισε να συνεχίσει τη δημοσιονομική της πολιτική ως έχει.

Πάντως, ο οικονομικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Μιζούχο, χαρακτηρίζει ως λανθασμένη την ανάνηψη της οικονομίας με τους όρους που αυτή πραγματοποιείται , καθώς οι τράπεζες πρωταγωνιστούν σε ένα πρωτοφανές καθεστώς δανεισμών σε εταιρίες που χρειάζονται ρευστό χρήμα.

Πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η οικονομία της χώρας θα εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ καθώς ακόμα κουβαλάει το βαρύ φορτίο των δυσβάσταχτων χρεών και των δυσλειτουργικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της ...