You are here

Ιαπωνία: Aύξηση 5,6% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

18/05/2004 12:53
Με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο και σε ετήσια βάση η ιαπωνική οικονομία (ρυθμός αύξησης 5,6%), καθώς η χαμηλότερη ανεργία, αύξησε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις δαπάνες.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας ήταν μεγαλύτερη του 3,8% που προέβλεπαν κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News. Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη της οικονομίας – εποχιακώς προσαρμοσμένη - ήταν 1,4% και για όγδοο τρίμηνο.

Εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Toyota Motor Co., προχωρούν σε προσλήψεις, ωθώντας την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας και στο 4,7%, τον Μάρτιο.

Οι καταναλωτές, των οποίων οι δαπάνες αποτελούν το ήμισυ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, περιορίζουν τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης από τις εξαγωγικές εταιρείες και βοηθούν στον περιορισμό της πτώσης των τιμών τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με επενδυτές και στελέχη εταιρειών.

«Η στροφή της Ιαπωνίας είναι πραγματική», ανέφερε ο Hans Goetti, ο οποίος διαχειρίζεται 463 δισ. δολ. διεθνώς σε μετοχές με την Citigroup Asset Management, συμπληρώνοντας : «Η εσωτερική οικονομία είναι ισχυρή και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».