You are here

Ιαπωνία: Αύξηση 8,3% της βιομηχανικής παραγωγής το τρίμηνο

30/07/2009 14:51
Η παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 8,3% για πρώτη φορά σε τρεις μήνες το 2009. Πρόκειται για το μέγιστο ποσοστό από το 1953, και οι εταιρείες που ρωτήθηκαν σχεδίαζαν αυξήσεις της παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Ενισχυμένη παρουσιάζεται η παραγωγή στην Ιαπωνία τον Ιούνιο για τέταρτο μήνα. Οι Ιάπωνες βιομήχανοι, κλείνοντας το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη σε χρονικό διάστημα πλέον του μισού του αιώνα, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Η παραγωγή αυξήθηκε 2,4% από τον Μάϊο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου σήμερα στο Τόκιο. Η παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 8,3% για πρώτη φορά σε τρεις μήνες το 2009, τα μέγιστα από το 1953, και οι εταιρείες που ρωτήθηκαν σχεδίαζαν αυξήσεις της παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επίσης.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,20 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 9:37 π.μ. στο Τόκιο από 95,08 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τη βιομηχανική παραγωγή. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,1% ενώ έχει αναρριχηθεί 43% από την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών στις 10 Μαρτίου. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημειώσει αύξηση 2,5%.

Οι βιομήχανοι είπαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 1,6% τον Ιούλιο και 3,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου που ανακοίνωσε ότι η παραγωγή στη χώρα έχει τάσης ανάκαμψης μετά την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ότι η βιομηχανική παραγωγή δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Αυτόν τον μήνα η Bank of Japan αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη, επικαλούμενη ότι η ανάκαμψη του εμπορίου και της βιομηχανίας αποτελούν τους λόγους εκείνους που σταμάτησαν την επιδείνωση της οικονομίας.

Τον Ιούνιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,1% σε σύγκριση με τον Μάϊο, αποτέλεσμα των πωλήσεων στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες ξένες αγορές της Ιαπωνίας. Η αύξηση των εξαγωγών βοήθησε κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο μετά από τέσσερις περιόδους συρρίκνωσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2003.