You are here

Ιαπωνία: Αύξηση των εξαγωγών τον Ιούνιο

24/07/2003 12:38
Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Ιούνιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς εταιρείες, όπως η Matsushita Electric Industrial Co. και η Kenwood Corp., απέστειλαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά σε χώρες του εξωτερικού.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1%, εποχιακώς προσαρμοσμένες και οι εισαγωγές κατά 2%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκιο. Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε κατά 3,8%, φθάνοντας τα 730 δισ. γεν.

Η έκθεση για την πορεία των εξαγωγών, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να αποφύγει την τέταρτη, από το 1991, οικονομική ύφεση.

Η αύξηση των εξαγωγών προήλθε από την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων των ιαπωνικών βιομηχανιών, οι οποίες προετοιμάζονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας.

«Η αύξηση των εισαγωγών δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για μηχανολογικό εξοπλισμό στη χώρα», ανέφερε ο Ayako Mitsui, οικονομολόγος στη UBS Warburg (Japan) Ltd., συμπληρώνοντας, ότι η αύξηση των εξαγωγών θα διευρυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μαζί με την οικονομία των ΗΠΑ.