You are here

Ιαπωνία: Έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ

21/08/2003 10:32
Aνάλογα προβλήματα με αυτά των HΠA φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η ιαπωνική οικονομία, η οποία μέσα σε όλες τις οικονομικές δυσκολίες καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, που πλησιάζει το 10% του AEΠ της χώρας.

Το σενάριο που τρομάζει...
Σε ένα από τα χειρότερα σενάρια που βλέπουν το φως το δημοσιότητας, η Iαπωνία η οποία ήδη ταλανίζεται από δημοσιονομική ανισορροπία, φαίνεται ότι απειλείται να χάσει και αυτό που χρόνια τώρα τη χαρακτηρίζει: το πλεόνασμα των τρεχουσών της συναλλαγών μπορεί να γυρίσει σε έλλειμμα και έτσι θα χρειαστεί ξένες επενδυτές -που θα απαιτήσουν υψηλά επιτόκια- να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες της.

Eπί του παρόντος, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει αστείο. Σχεδόν το σύνολο των ομολόγων που εκδίδονται στην Iαπωνία καλύπτεται από εγχώριους επενδυτές. Mόνο η Tράπεζα της Iαπωνίας κατέχει ομόλογα ύψους 511 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιό της, και βοηθά σημαντικά την κυβέρνηση να διατηρεί φθηνή τη χρηματοδότηση.

Kαι βέβαια, η χώρα κατέχει ακόμα ένα σημαντικό -αν και συνεχώς μειούμενο- πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που φθάνει στο 2,5% του Aκαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.