You are here

ΙΑΤΑ: Στα κέρδη θα επιστρέψουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2023

06/12/2022 20:24

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να επιστρέψουν στα κέρδη το 2023, για πρώτη φορά από το 2019,  παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που προκλήθηκε από την Covid - 19, ανακοίνωσε η Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Μετά τη μείωση των ζημιών ΤΟ 2022, οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να πραγματοποιήσουν καθαρά κέρδη ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με την IATA.

Ωστόσο, αυτό το ποσό απέχει ακόμη πολύ από τα κέρδη ύψους 26,4 δισ. δολαρίων που κατέγραψε ο κλάδος των αερομεταφορών το 2019, πριν τα κράτη, λόγω Covid, εφαρμόσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Η ανθεκτικότητα ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των αεροπορικών εταιρειών στην κρίση της Covid-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IATA Willie Walsh.

«Καθώς κοιτάμε το 2023, η οικονομική ανάκαμψη θα διαμορφωθεί με τα πρώτα κέρδη του κλάδου από το 2019. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τους περιορισμούς στην μετακίνηση λόγω της πανδημίας», είπε.

Οι Κυβερνήσεις σε πολλές χώρες χρειάστηκε να διασώσουν αεροπορικές εταιρείες καθώς τα ταξίδια σταμάτησαν για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊου και η βιομηχανία υπέστη ζημίες 137,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 στην κορύφωση των περιορισμών διακίνησης.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να έχουν έσοδα ύψους 779 δισ. δολαρίων το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν ένα καθαρό περιθώριο κέρδους μόλις 0,6%.

Ο κ. Walsh είπε ακόμη ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες είναι «αρκούντως κερδοφόρες» για να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, καθώς η βιομηχανία επιδιώκει να ξεφύγει από την χρήση άνθρακα στις δραστηριότητές της.

Η επιβατική κίνηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν το 2022 λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών και της πολιτικής της Κίνας για μηδέν κρούσματα Covid.

Ωστόσο, η IATA αναμένει ότι η επιβατική κίνηση θα επιστρέψει το 2023 στο 85,5% των επιπέδων που είχε πριν από την κρίση.

Και αυτή η αναμενόμενη βελτίωση έρχεται καθώς η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ επιβραδύνεται, σύμφωνα με την πρόβλεψη της IATA, στο 1,3%, από 2,9% το 2022.

Η IATA βλέπει τις αεροπορικές εταιρείες να αποκομίζουν κέρδη λόγω του γεγονότος ότι τα έσοδα αυξάνονται περισσότερο από το κόστος το επόμενο έτος.

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ταξίδια, η IATA θεωρεί ότι αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, μειώνοντας έτσι το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες.

Κέρδη ή ζημιές ανά περιοχή

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι αεροπορικές εταιρείες στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσουν κέρδη 9,9 δισ. δολαρίων το 2022, ως αποτέλεσμα των αερομεταφορών που επωφελούνται από λιγότερους και μικρότερης διάρκειας ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην περιοχή. Για το 2023, τα κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 11,4 δισ. δολάρια.

Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς προβλέπεται να σημειώσουν το 2022 ζημιές 3,1 δισ. δολαρίων, καθώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ άλλες αντιμετώπισαν περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τα αεροδρόμια. Η IATA αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα παρουσιάζουν κέρδη 621 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Τέλος, οι αεροπορικές εταιρείες Ασίας - Ειρηνικού αναμένεται να υποστούν ζημιές 10 δισ. δολαρίων φέτος, κυρίως λόγω της πολιτικής της Κίνας για μηδέν κρούσματα Covid. Το 2023, αναμένεται να μειώσουν την ζημιά στα 6,6 δισ. δολάρια.

Βοήθεια για την πράσινη μετάβαση

Ο κ. Walsh είπε ότι η αεροπορική βιομηχανία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, αλλά λόγω των μικρών περιθωρίων κέρδους της, ζήτησε βοήθεια από τις κυβερνήσεις.

«Θα χρειαστούμε όλους τους πόρους που μπορούμε να συγκεντρώσουμε, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κινήτρων, για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την τεράστια ενεργειακή μετάβαση», είπε ο κ. Walsh.

«Περισσότεροι φόροι και υψηλότερες χρεώσεις θα ήταν αντιπαραγωγικές», πρόσθεσε.