You are here

Ήχησαν οι καμπάνες στην Ιαπωνία για την επέτειο της Χιροσίμα

06/08/2020 10:08

Η Ιαπωνία απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης επίθεσης ατομικής βόμβας στον κόσμο 75 χρόνια μετά, με τις τελετές για την επέτειο να πραγματοποιούνται σε πολύ μικρότερο μέγεθος και με αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και το Δήμαρχο της πόλης να καλεί τα έθνη να απορρίψουν τον εθνικισμό και να ενωθούν για να καταπολεμήσουν όλες τις απειλές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι καμπάνες ήχησαν στην Χιροσίμα, αλλά ενώ συνήθως χιλιάδες παρευρίσκονται στο Πάρκο της Ειρήνης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για να προσευχηθούν, να τραγουδήσουν και να προσφέρουν γερανούς από χαρτί ως ένα σύμβολο ειρήνης, επετράπηκε η είσοδος σε πολύ λιγότερους και μόνο οι επιζώντες και οι οικογένειες τους μπορούσαν να είναι παρόντες στην εκδήλωση.

Η πόλη ανακοίνωσε ότι η σημασία της επετείου της βομβιστικής επίθεσης, η οποία κόστισε τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους πριν το τέλος του 1945 ήταν ο λόγος που λήφθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί η τελετή παρά την εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας ωστόσο αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Οι συμμετέχοντες, πολλοί εξ αυτών ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας μάσκες, προσευχήθηκαν σιωπηλά ακριβώς στις 0815 (0215 ώρα Κύπρο) την ώρα που η πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ εν καιρό πολέμου χτύπησε την πόλη.

Μιλώντας μετά την τελετή ο Δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσουί προειδοποίησε εναντίον στον εθνικισμό, που οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κάλεσε τον κόσμο να ενώσει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες απειλές, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

«Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το οδυνηρό παρελθόν να επαναληφθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία των πολιτών πρέπει να απορρίψει τον εγωκεντρικό εθνικισμό και να ενωθεί εναντίον όλων των απειλών».

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στον οποίο έχει ασκηθεί κριτική από ορισμένους για τις προσπάθειες του να τροποποιήσει μια βασική ρήτρα που προωθεί την ειρήνη στο Σύνταγμα της χώρας, υποσχέθηκε στην ομιλία του πως «θα κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και με ειρήνη για πάντα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους δια μέσου βιντεοσκοπημένου μηνύματος λόγω της πανδημίας, προειδοποίησε ότι «ο μόνος τρόπος για να απαλειφθεί παντελώς ο πυρηνικός κίνδυνος είναι να απαλειφθούν τα πυρηνικά όπλα».

Η βομβιστική επίθεση στην Χιροσίμα σκότωσε γύρω στους 140.000 ανθρώπους, πολλούς εξ αυτών ακαριαία, με άλλους να χάνουν τη ζωή τους τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, υποφέροντας από την ακτινοβολία, φρικτά εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς.

Τρεις ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ έριξαν την δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 74.000 ανθρώπους.

ΚΥΠΕ