You are here

ILO: Αναγκαία η επένδυση σε συστήματα κοινωνικής προστασίας

05/06/2023 06:00

Η επένδυση σε εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία είναι βασισμένα σε ίση και βιώσιμη χρηματοδότηση από φορολογικές και κοινωνικές εισφορές και σε συνδυασμό με διεθνή στήριξη όπου χρειάζεται, είναι απαραίτητη, τονίζει σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Προσθέτει, ότι τέτοιες επενδύσεις θα επιφέρουν οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά πλεονεκτήματα.

Στην εντέκατη έκθεση παρακολούθησης της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι οι εισοδηματικά χαμηλότερες χώρες του κόσμου, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κοινωνική προστασία.

Με βάση τα βασικότερα ευρήματα της έκθεσης, τα πολλαπλά παγκόσμια σοκ και οι κίνδυνοι φαίνεται να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, ειδικότερα στις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με την ΔΟΕ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις περιορίζονται από ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, επιτοκίων και του υψηλού κινδύνου χρέους.

Σε σχέση με τις χαμηλά αμειβόμενες χώρες, η ΔΟΕ εξηγεί ότι ειδικότερα στην Αφρική και σε αραβικές περιοχές η πιθανότητα ανάκαμψης σε προ-πανδημικά επίπεδα ανεργίας κατά το 2023 είναι απίθανο γεγονός.

Αυτό διότι, καθώς ο παγκόσμιος ρυθμός ανεργίας το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα πανδημικά επίπεδα, αυτό αντανακλά ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανθεκτικότητα στα υψηλά αμειβόμενα κράτη, αντί μίας γενικότερης ανάκαμψης.

Πρόσθετα, κατά την φετινή χρονιά το παγκόσμια χάσμα εργασίας αναμένεται να ανέλθει σε 11,7% δηλαδή σε περισσότερο από το διπλάσιο επίπεδο της ανεργίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πραγματική κλίμακα των προκλήσεων της αγοράς εργασίας υποδεικνύεται στον δείκτη χάσματος εργασίας της ΔΟΕ στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι θέλουν να εργαστούν αλλά δεν έχουν απασχόληση.

Το χάσμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο στις γυναίκες (14,5%) έναντι των αντρών (9,8%).

Παγκόσμιο χάσμα

Επιπρόσθετα, η ΔΟΕ εξηγεί ότι οι διαφορές που καταγράφονται στο χάσμα εργασίας αντανακλά ένα παγκόσμιο διαχωρισμό.

Ειδικότερα, οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο χάσμα δουλειών σε 21,5%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό στο χάσμα από 19,1% το 2005 σε 21,5% το 2023.

Στις χώρες με μεσαία εισοδήματα, το ποσοστό βρίσκεται σταθερά άνω του 11% και στις χώρες με ψηλά εισοδήματα το ποσοστό είναι χαμηλότερο, στο 8,2%.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του χρέους, οι χαμηλά αμειβόμενες χώρες παρουσιάζουν κίνδυνο αθέτησης χρέους στο 25,7% την φετινή χρονιά.

Το ποσοστό σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν χαμηλό κίνδυνο αθέτησης χρέους σε 11%.

Η διαφορά υποδεικνύει ότι οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί παρεμποδίζουν την πολιτική αντιμετώπιση των κρατών αυτών, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες αγοράς εργασίας.

Πολύμορφες κρίσεις

Άλλα κράτη, συμπληρώνει η ΔΟΕ, έχουν να διαχειριστούν συγκεκριμένες πολύμορφες κρίσεις, οι οποίες σε συνάρτηση με άλλες παγκόσμιες προκλήσεις εντείνουν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων κρίσεων αποτελούν οι φυσικές καταστροφές, όπως οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία και τα πολλαπλά οικονομικά σοκ, όπως στην περίπτωση της Σρι Λάνκα.

Οι συνέπειες τέτοιων γεγονότων κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις των επίμονων συνεπειών που επέφερε η πανδημία του Covid-19, αλλά και η παγκόσμια κρίση του αυξημένου κόστους βιοτικού επιπέδου.

Κενά στην κοινωνική προστασία

Ακόμη, σύμφωνα με την ΔΟΕ, η ψαλίδα σημαντικών κοινωνικών πολιτικών παραμένει σε αναπτυσσόμενα κράτη και ειδικότερα, στις χαμηλά εισοδηματικά χώρες.

Αναφορικά με τις συντάξεις ηλικιωμένων, μόλις το 38,6% του συνόλου ηλικιωμένων σε κράτη με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα λαμβάνει σύνταξη. Το ποσοστό παρουσιάζεται μειωμένο στα κράτη με χαμηλά εισοδήματα, σε 23,2%.

Η ΔΟΕ τονίζει ότι η επένδυση σε εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία είναι βασισμένα σε ίση και βιώσιμη χρηματοδότηση από φορολογικές και κοινωνικές εισφορές, και σε συνδυασμό με διεθνή στήριξη όπου χρειάζεται, είναι απαραίτητη.

Προσθέτει ακόμη, ότι τέτοιες επενδύσεις θα επιφέρουν οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά πλεονεκτήματα.

Αναγκαίο το έδαφος κοινωνικής προστασίας

Οι εκτιμήσεις της ΔΟΕ, σύμφωνα με την έκθεση, επιβεβαιώνουν ότι το κτίσιμο ενός εθνικού κοινωνικού προστατευτικού στρώματος, μέσω επέκτασης των συντάξεων ηλικιωμένων ατόμων σε αναπτυσσόμενα κράτη, θα αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κεφαλή στις  χώρες με χαμηλά και χαμηλομεσαία εισοδήματα σε 14,8% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τέτοιες βασικές συντάξεις, προσθέτει, μπορούν να μειώσουν ακόμη το μερίδιο του πληθυσμού που διαβιεί κάτω από το όριο φτώχειας των $2,15 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και να αυξήσει το ποσοστό του κατώτερου 40% της κατανομής εισοδήματος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων στις βασικές συντάξεις αναμένεται να μειώσει ακόμη το χάσμα φύλων σε ότι αφορά τις απολαβές κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να συνάδει με την παγκόσμια πρόοδο που καταγράφηκε στον δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια.

M.K.