You are here

Ιούνιο η αύξηση των επιτοκίων

17/05/2004 11:36
Παρά τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα, η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο συνεχίζει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες (στο 1,25%) συνεχίζουν να «βλέπουν» οι αναλυτές για τον Ιούνιο, παρά τη διάψευση των προσδοκιών για περαιτέρω βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.

Τιμάριθμος Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς φαίνεται ότι έκανε και τα αμερικανικά νοικοκυριά να «μαζευτούν», με αποτέλεσμα ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να παραμείνει και τον Μάιο στις 94,2 μονάδες, παρά την ανάκαμψη στην αγορά εργασία. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων συνηγορούν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που μελετά το υπουργείο Εργασίας, βάσει των οποίων ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή «έτρεχε» με 2,3% τον Απρίλιο και ο «πυρήνας» του τιμαρίθμου έφθασε το 1,8%.

Μόλις στην αρχή του έτους, ο «πυρήνας» βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 ετών(!), το 1,1%. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέγεθος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων, οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνδέονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό, η Fed εκτιμάται ότι θα κινηθεί προληπτικά τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τα επιτόκια, όχι τόσο για το άμεσο αποτέλεσμα που η κίνηση αυτή θα έχει στην οικονομία, όσο για το μήνυμα που θα στείλει. Ότι, δηλαδή, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται με το «δάκτυλο» στη σκανδάλη.