You are here

ΗΠΑ: Δρομολογείται και νέα αποχώρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

09/01/2019 16:23

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Rod Rosenstein, που επέβλεπε την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, πρόκειται να αποχωρήσει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου, μεταδίδουν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Rosenstein επέβλεπε την έρευνα για την εμπλοκή των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2016. Στην πορεία όμως αποσύρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς. «Κατόπιν αιτήματός σας, υποβάλλω την παραίτησή μου», ανέφερε η σύντομη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Σέσιονς αποπέφθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από μήνες αδιάκοπης κριτικής του Τραμπ για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα για την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Στη συνέχεια, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι διορίζει στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Ουίλιαμ Μπαρ, έναν ρεπουμπλικανό νομικό ο οποίος είχε διατελέσει και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Τζορτζ Χ. Ου. Μπους.

Ο Μπαρ αναμένεται να εμφανιστεί για ακρόαση την επόμενη εβδομάδα στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το ABC News, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των σχεδίων του Rosenstein, ο τελευταίος προτίθεται να αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται να αναλάβει ο Μπαρ. To Fox News και το CNN επίσης ανέφερε ότι επίκειται η αποχώρηση του.

Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση, ο Μπαρ θα αναλάβει την επίβλεψη της έρευνας του αμερικανού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ρεπουμπλικανός που είχε επιλεχθεί από τον Rosenstein.

Ο τελευταίος έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκαλεί την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή «κυνήγι μαγισσών» και αρνείται οποιαδήποτε συνωμοσία με τη Μόσχα.

Πηγή: Euro2day