You are here

ΗΠΑ: Eλπίζουν πως μέχρι τέλος 2020 θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού 20 εκ. άνθρωποι

17/11/2020 07:32

Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το εμβόλιο θα είναι δωρεάν στο Βέλγιο και θα προοριστεί για τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, στην Βραζιλία καταγράφηκαν 13.371 κρούσματα και 216 θάνατοι σε 24 ώρες, στον Καναδά καταγράφηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα και ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19, στην Κίνα σημειώθηκαν 15 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, στην Τουρκία, το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο συνιστά στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, στην Γαλλία καταγράφηκε νέο υψηλό στον  αριθμό των νοσηλειών και σημειώθηκε μεγάλη πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, στην Ισπανία καταγράφηκαν 38.273 νέα κρούσματα από την Παρασκευή.

ΗΠΑ

Η προοπτική των πρώτων εμβολιασμών εναντίον του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ ως το τέλος της χρονιάς παίρνει μορφή: μετά τις Pfizer και BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το δικό της υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά το 94,5%.

Τα δύο εμβόλια ενδέχεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μονσέφ Σλάουι, επιστημονικός υπεύθυνος στην επιλεγόμενη επιχείρηση Warp Speed, το σχέδιο του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον εμβολιασμό του αμερικανικού πληθυσμού.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κατ` αυτόν, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, όπως τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Αναμένει εξάλλου αποτελέσματα των δοκιμών του υποψηφίου εμβολίου της Johnson & Johnson, που χορηγείται σε μία δόση, το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την πιστοποίησή του το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Χωρίς να λογαριάζεται η πιθανή έγκριση ενός τέταρτου υποψηφίου εμβολίου σε προχωρημένη φάση δοκιμών, αυτού της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Όσο για την Ευρώπη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως είναι πιθανό να αρχίσουν εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, με προϋπόθεση την πιστοποίηση των σκευασμάτων από τους αρμόδιους φορείς.

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.

Αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας χάρη στο εμβόλιο αυτό - κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Εάν αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας επαληθευτεί πως είναι ίδιο στον γενικό πληθυσμό, θα πρόκειται για ένα από τα αποτελεσματικότερα που υπάρχουν, σε σύγκριση με αυτό εναντίον της ιλαράς (97%), που χορηγείται σε δύο δόσεις, ή αυτό εναντίον της γρίπης (19 ως 60% τα τελευταία χρόνια), σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 90% και το ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο Sputnik V αποτελεσματικότητα 92%, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Έρικ Τόπολ, Αμερικανό ειδικό, ότι θα είναι "σε μεγάλο βαθμό" εφικτή η εξάλειψη της COVID-19 με εμβολιασμό.

Ειδικοί χαιρέτισαν τα νέα, παρά την απουσία λεπτομερών δεδομένων για τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Βέλγιο

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να χορηγήσει σε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι 8 εκατομμύρια ανθρώπους, τα μελλοντικά εμβόλια εναντίον της Covid-19 και να διασφαλίσει ότι θα παρέχονται δωρεάν σε "κάθε πολίτη".

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός αλλά ανοικτός στους εθελοντές, αποφάσισε, επίσης, η Διυπουργική Διάσκεψη για τη Δημόσια Υγεία, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας της χώρας Φρανκ Βαντενμπρούκε. 

"Στόχος είναι να εμβολιάσουμε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού" και οι "ομάδες που θα προηγηθούν θα καθοριστούν στη βάση των γνωμοδοτήσεων των επιστημόνων και έπειτα από δημόσια διαβούλευση", διευκρίνισε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου.

"Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη", τόνισε.

Το Βέλγιο, με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια κατοίκους όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 540.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περισσότεροι από 14.000 θάνατοι, είναι από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία ευρωπαϊκές χώρες. 

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.371 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 216 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 166.014 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 5,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Καναδάς 

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στον Καναδά έφθασε χθες Δευτέρα τους 301.332, εκ των οποίων 11.007 υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με το καναδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Τα εθνικά δεδομένα από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας καταδεικνύουν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό ξεπερνά τις 4.000 από την 6η Νοεμβρίου.

Στον Καναδά των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού έφθασε από τα 200.000 στα 300.000 μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ ώσπου να φθάσουν τα 100.000 τα κρούσματα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά του πέρασαν μήνες.

Οι δύο μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο και το Κεμπέκ, μετρούν αντίστοιχα πάνω από 95.000 και πάνω από 125.000 κρούσματα, ενώ καθεμιά τους προσθέτει στον κατάλογο περίπου χίλια ακόμη την ημέρα.

Κίνα 

Το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα για 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 8 την προηγουμένη.

Όλα τα κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", διευκρίνισε το Υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 12, από 14 την προηγουμένη.

Ακόμη 36 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία. Ως χθες βράδυ σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονταν 353 άνθρωποι με την COVID-19, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.361 μολύνσεων.

Τουρκία 

Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τον ημερήσιο αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων μόλυνσης και σήμερα ανέφερε 3.316 περιπτώσεις, καθώς και 94 θανάτους. Οι δύο αριθμοί κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Γαλλία 

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων εξαιτίας κορωνοϊού ανέβηκε κατά 416, φτάνοντας σε αριθμό ρεκόρ των 33.497.

Τις τελευταίες 24 ώρες 506 άνθρωποι υπέκυψαν στην Covid-19, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει σε 45.054, ενώ καταγράφηκαν 9.406 νέες μολύνσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, σε ένα χαμηλό άνω του μηνός. Χθες είχαν καταγραφεί 27.228 μολύνσεις, ενώ στις 7 Νοεμβρίου 86.852 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.991.233.

Ο Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου. 

Ισπανία 

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 38.273 χθες από τα επίπεδα της Παρασκευής για να ανέλθει συνολικά σε 1.496.864 κρούσματα, καταγράφοντας νέα υποχώρηση από μια κορύφωση με περισσότερα από 55.000 κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 484 και ανέρχεται σε 41.253 συνολικά.

Η Ισπανία, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την Covid-19, επέβαλε στα τέλη Οκτωβρίου εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας στις περιφέρειες νομική υποστήριξη να εφαρμόσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

ΚΥΠΕ