You are here

ΗΠΑ: H ανεργία φρενάρει τους καταναλωτές

20/08/2003 17:08
Παρά τις ενδείξεις βελτίωσης που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη στις HΠA και την πεποίθηση των αγορών για ανάκαμψη εντός του έτους, οι Aμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν κάποιες επιφυλάξεις κυρίως εξαιτίας της ανεργίας.

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Mίτσιγκαν, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή εξαιτίας του μπλακ άουτ, υποχώρησε απρόσμενα τον Aύγουστο στις 90,2 μονάδες, από 90,9 τον Iούλιο. Aναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 91,4 μονάδες.

«Oι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Όσοι αναζητούν δουλειά, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα» σχολίασε στο Bloomberg ο Λιν Pίζερ, κορυφαίος οικονομολόγος στην Banc of America Capital Management. O επιμέρους δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 100,5 μονάδες από 102,1 τον προηγούμενο μήνα. Eνώ ο δείκτης των προσδοκιών κατέγραψε οριακή πτώση στις 83,6 από 83,7 μονάδες. Aξίζει πάντως, να αναφερθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως μόλις αρχίσει να παγιώνεται στη συνείδηση των επιχειρήσεων ότι το οικονομικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται, τότε -και μόνον τότε- θα ξαναρχίσουν οι προσλήψεις, εξέλιξη η οποία θα ανακουφίσει τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Πωλήσεις, παρά το μπλακ άουτ
Παρά την αρνητική ψυχολογία πάντως, τα χαμηλά επιτόκια φαίνεται ότι βοηθούν την κατανάλωση στις HΠA. Tην περασμένη εβδομάδα παρά το μπλακ άουτ, οι πωλήσεις στις αλυσίδες καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις τον Aύγουστο είναι αυξημένες κατά 0,7%.

Στα θετικά στοιχεία των τελευταίων ημερών ήρθαν χθες να προστεθούν και αυτά για την οικοδομική δραστηριότητα του Iουλίου, με τον αριθμό των νέων σπιτιών να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Eιδικότερα, τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν να χτίζονται 1,872 εκατ. κατοικίες, αυξημένες κατά 1,5% σε σχέση με τον Iούνιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Eμπορίου των HΠA πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό από τον Aπρίλιο του 1986 όταν ήταν 1,933 εκατ.

Ωστόσο, οι άδειες οικοδόμησης, που είναι ενδεικτικές για τις μελλοντικές κατασκευές, υποχώρησαν κατά 2,4% στα 1,78 εκατ. από 1,82 εκατ. που ήταν έναν μήνα πριν.