You are here

ΗΠΑ: Χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών ο Μπους

03/10/2003 16:01
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν σήμερα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας New York Times, που δημοσιεύεται σήμερα.
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ραγδαία μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητα του προέδρου Μπους να χειρίζεται τα διεθνή και τα οικονομικά ζητήματα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το 50% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται την ικανότητα του Μπους να χειρίζεται διεθνείς κρίσεις και το 53% απαντούν σήμερα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο. Το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνει την πολιτική Μπους έχει μειωθεί στο 44%.
Υπενθυμίζεται ότι όταν είχαν γίνει οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2001 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 89% και έκτοτε δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 50%. ''Τώρα οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό'', εξήγησε ο ιστορικός Τζέιμς Σμιθ, μιλώντας στο CBS.
Ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2004, το 56% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CBS και της εφημερίδας New York Times. Μάλιστα οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τις προτιμήσεις τους. Το 44% εάν γινόταν σήμερα οι εκλογές θα ψήφιζε Μπους, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό θα προτιμούσε οποιονδήποτε υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ωστόσο στην παράσταση νίκης προηγείται ο Μπους, καθώς το 50% πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη, με δείγμα 981 πολιτών και έχει περιθώριο σφάλματος 3%.