You are here

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει το waiver για το ιρανικό αργό

22/04/2019 16:32

 

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα δώσει άλλες εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, επιταχύνοντας την αποστολή της, με στόχο να φτάσει τις εξαγωγές του Ιράν σε μηδενικό σημείο.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κίνηση απειλεί να αφαιρέσει από την αγορά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μία εποχή που οι αναλυτές λένε πως είναι ήδη «σφιχτή».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις, όταν αυτές λήξουν στις αρχές Μαΐου. Η απόφαση σκοπεύει να οδηγήσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου στο μηδέν».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. «Εργαζόμαστε με τους παραγωγούς πετρελαίου για να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις τιμές», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Σουαική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διασφαλίσουν μαζί με την Ουάσιγκτον την κατάλληλη τροφοδοσία».

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, θα πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους πολύ σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Ουάσιγκτον επανέφερε τις κυρώσεις στις εξαγωγές του Ιράν, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 μεταξύ της χώρας και έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είχαν ωστόσο τότε δώσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες -Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα-, επιτρέποντάς τους περιορισμένες αγορές για έξι μήνες.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,5%,σ τα 65,63 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent ενισχύεται 2,72%, στα $73,93.