You are here

ΗΠΑ: Η οικονομία χρειάζεται "τόνωση" 900 δισ. δολ.

10/12/2008 10:05
Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ένα πακέτο τόνωσης ύψους 900 δις δολαρίων που θα καλύψει τις ανάγκες των απλών ανθρώπων (της "Main Street", κατά τον αμερικανικό ιδιωματισμό) τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει έκθεση που παρουσίασαν εργατικά συνδικάτα και ινστιτούτα έρευνας χθες.

Ο Ρόμπερτ Μπόροσατζ, συνδιευθυντής του Institute for America's Future, σχολίασε ότι "για να τεθεί ξανά σε κίνηση η οικονομία χρειαζόμαστε ένα ουσιώδες, στρατηγικό και διαρκές σχέδιο".

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα και ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν υποσχεθεί να παρουσιάσουν ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις αρχές του 2009, για να αντιμετωπιστεί η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές των ΗΠΑ από το 1950, προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα ομοσπονδιακά κτήρια και τη σύνδεση περισσοτέρων σχολείων και βιβλιοθηκών στο Διαδίκτυο.

Η νέα έκθεση, την οποία υιοθετεί το συνδικάτο AFL-CIO και άλλες εργατικές ενώσεις, εκτιμά ότι το ύψος του πακέτου θα πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 450 δολάρια ετησίως και να έχει διετή διάρκεια--το ποσό ισούται περίπου με το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο πακέτο αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθούν φοροαπαλλαγές ύψους 145 δις δολαρίων για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα την πρώτη χρονιά, η έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις στην λεγόμενη "πράσινη", ή οικολογική τεχνολογία, την μείωση της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Οι δημόσιες επενδύσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές για την τόνωση της οικονομίας από τις φοροαπαλλαγές είτε για άτομα είτε για επιχειρήσεις", αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση προτείνει δαπάνες ύψους 75 δις δολαρίων στις υποδομές την πρώτη χρονιά και 150 δις δολαρίων την δεύτερη, καθώς και την δαπάνη 50 δις δολαρίων σε οικολογικές επενδύσεις την διετία.

Το πακέτο θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την ανάπτυξη, την υγεία, τα επιδόματα ανεργίας, τα προγράμματα διανομής τροφίμων και τα προγράμματα για την παροχή επιδομάτων ανεργίας, προστίθεται στην έκθεση.