You are here

ΗΠΑ και Ε.Ε. επικρίνουν τις κατεδαφίσεις

18/05/2004 11:31
Τη διάνοιξη «τάφρου ασφαλείας» στη νότια Λωρίδα της Γάζας προαναγγέλλει το Ισραήλ
Κριτική στην ισραηλινή πολιτική μαζικών κατεδαφίσεων σπιτιών στη Ράφα ασκούν ΗΠΑ και Ε.Ε. «Πρόκειται για αντικείμενο συνομιλιών, για πηγή ανησυχίας... ορισμένες από τις πράξεις του Ισραήλ δεν δημιουργούν την καλύτερη ατμόσφαιρα», τόνισε χθες η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, κατά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Αχμέντ Κορέι, την πρώτη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των κατεδαφίσεων, ενώ ο Γερμανός, Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι «η καταστροφή στη Γάζα υποσκάπτει την ειρηνευτική διαδικασία». Ο Κορέι κατηγόρησε το Ισραήλ για «εθνοκάθαρση», ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να παρέμβει, προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία κατεδάφισης στον προσφυγικό καταυλισμό.

Προαναγγελία Απτόητο πάντως από τις διεθνείς επικρίσεις το Ισραήλ προαναγγέλλει την κατεδάφιση εκατοντάδων ακόμα σπιτιών στη Ράφα και τη διάνοιξη μιας «τάφρου ασφαλείας» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, για την προστασία των στρατιωτών του και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Ήδη χθες, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από τη Ράφα, όπου περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη μείνει άστεγοι, ενώ εκατοντάδες ακόμα εγκαταλείπουν τις εστίες τους.