You are here

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ στις τιμές βενζίνης

10/05/2022 21:25

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ την Τρίτη, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η «κορυφαία εγχώρια προτεραιότητά του».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τιμή στην αντλία έφτασε τα 4,37 δολάρια ανά γαλόνι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου (AAA), ξεπερνώντας το τελευταίο ρεκόρ των 4,33 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Μαρτίου. Η μέση τιμή ανά γαλόνι πριν από ένα χρόνο ήταν 2,97 δολάρια.

«Η βενζίνη και το ντίζελ σημείωσαν ρεκόρ σήμερα» σε στοιχεία που δεν έχουν προσαρμοστεί για την αφαίρεση των επιδράσεων του πληθωρισμού, δήλωσε ο Andy Lipow, αναλυτής της Lipow Oil Associates.

Το κόστος της βενζίνης ακολουθεί την παγκόσμια άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς «ο κόσμος προσπαθεί να βρει εναλλακτικές προμήθειες για το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ήταν ήδη σε άνοδο καθώς ο πληθωρισμός έπληξε την ανάκαμψη της οικονομίας από το Covid-19. Αλλά οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγώντας πολλούς παγκόσμιους ηγέτες να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

«Με το κόστος του πετρελαίου να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της τιμής της αντλίας, ακριβότερο πετρέλαιο σημαίνει ακριβότερη βενζίνη», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της AAA, Άντριου Γκρος. Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές ρεκόρ αναστατώνουν τους Αμερικανούς, καθώς έρχονται να προστεθούν σε μια γενική αύξηση των τιμών κατά 8,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Η δημόσια δυσαρέσκεια έχει ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

«Οι Αμερικανοί δεν έχουν δει ποτέ τόσο υψηλές τιμές βενζίνης, ούτε έχουμε δει τόσο γρήγορο και φρενήρη ρυθμό των αυξήσεων», δήλωσε ο Patrick DeHaan, επικεφαλής της ανάλυσης πετρελαίου στον εξειδικευμένο ιστότοπο GasBuddy. «Η κατάσταση είναι τραγική και δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Τρίτη τους Αμερικανούς ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές χωρίς να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθύμισε ότι οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν επιπλέον 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αντισταθμίσουν την εκτίναξη του κόστους του πετρελαίου.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη επιλέξει να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο των 18 σεντς ανά γαλόνι για την ανακούφιση των τιμών στις αντλίες.

Αυτό θα ήταν «ο ταχύτερος τρόπος για να δοθεί στον καταναλωτή κάποια ανακούφιση από τις τιμές», δήλωσε ο Lipow. «Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση για να αυξήσει άμεσα την προσφορά πετρελαίου και να μετριάσει τις τιμές».

Εκτίμησε ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν άλλα 10 σεντς ανά γαλόνι τις επόμενες ημέρες, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στην καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο.

«Προβλέπουμε υψηλή ζήτηση καθώς οι Αμερικανοί βγαίνουν στους δρόμους έχοντας μείνει κολλημένοι στα σπίτια τους τα περισσότερα από τα τελευταία δύο χρόνια», είπε.