You are here

ΗΠΑ: Πορτοκαλί συναγερμός

02/08/2004 10:03
Την απόφαση να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στην αμερικανική πρωτεύουσα από κίτρινο σε πορτοκαλί ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, μετά από πληροφορίες των αρχών για τον κίνδυνο νέας επίθεσης από την αλ-Κάιντα.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο νέο χτύπημα της αλ-Κάιντα στην πόλη, είτε με παγιδευμένα αυτοκίνητα, είτε με χημικές ουσίες στα συστήματα εξαερισμού. Σύμφωνα με την αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ, πρωταρχικοί στόχοι της αλ-Κάιντα αποτελούν οι εταιρείες αλλά και οι διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί της πόλης, που έλαβαν μάλιστα και ιδιαίτερες συστάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας:

Ιδιαίτερη μέριμνα στους τεχνικούς υποστήριξης που σπεύδουν για βοήθεια όταν αυτή δεν έχει ζητηθεί,

Άμεση απομάκρυνση των μη εχόντων εργασία στο χώρο,

Εγκατάσταση προσωπικού ασφαλείας στο κεντρικό σύστημα εξαερισμού

Ταχεία έρευνα στα μητρώα των νεοπροσληφθέντων και των πωλητών.

Το επίπεδο συναγερμού στη Νέα Υόρκη, παραμένει στο πορτοκαλί ή «υψηλό» από την 11η Σεπτεμβρίου και δεν αναμένεται να αλλάξει.

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ιταλική κυβέρνηση γινόταν αποδέκτης ενός «θανάσιμου τελεσιγράφου». Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Μάσρι έδωσε διορία 15 ημερών στην Ιταλία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ ειδάλλως να υποστεί αιματηρές επιθέσεις.