You are here

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μείωση στις πωλήσεις κατοικιών

21/09/2022 20:18

Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σημειώνοντας πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και δείχνουν συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται.

Οι πωλήσεις όλων των τύπων κατοικιών και διαμερισμάτων μειώθηκαν 0,4% από τον Ιούλιο, και ενώ οι τιμές υποχώρησαν, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).

Η έκθεση έρχεται την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήταν έτοιμη για μια μεγάλη αύξηση στο βασικό επιτόκιο, μια κίνηση που θα ενισχύσει το κόστος δανεισμού με περαιτέρω επιπτώσεις στην κρίσιμη αγορά κατοικίας.

«Ο κλάδος της στέγασης είναι ο πιο ευαίσθητος και αντιμετωπίζει τις πιο άμεσες επιπτώσεις από τις αλλαγές της πολιτικής επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NAR, Lawrence Yun. «Η μείωση στις πωλήσεις κατοικιών αντανακλά τα κλιμακούμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων φέτος».

Η διάμεση τιμή κατοικίας υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στα 389.500 δολάρια, από το υψηλό ρεκόρ των 413.800 δολαρίων τον Ιούνιο, αναφέρει η έκθεση.

Η αγορά κατοικίας εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι Αμερικανοί, με αποθέματα αποταμιεύσεων, εκμεταλλεύτηκαν τα ευνοϊκά επιτόκια στεγαστικών δανείων για να αγοράσουν σπίτια. Όμως, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον καλπάζων πληθωρισμό, οι πωλήσεις δέχθηκαν πλήγμα.

Οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 19,9% από το επίπεδο του Αυγούστου του 2021, με τις πιο δραστικές μειώσεις να σημειώνονται στα σπίτια με τις χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με το NAR. Η διάμεση τιμή εξακολουθούσε να είναι 7,7% πάνω από το προηγούμενο έτος.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανή περαιτέρω επιβράδυνση.