You are here

ΗΠΑ: "Τα μέτρα τόνωσης διέσωσαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας"

13/01/2010 10:34
Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας με τις έκτακτες δαπάνες και τα υπόλοιπα μέτρα
του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης "έσωσαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας" στη χώρα, υποστήριξε ο Λευκός Οίκος σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει
αβέβαιη.

Ο Ομπάμα που εκτιμάται ότι θέλει να μειώσει επειγόντως το διψήφιο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ραγδαία μείωση της δημοτικότητάς του έχει ήδη καλέσει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, πέραν του πακέτου "τόνωσης της οικονομίας" που υπέγραψε το Φεβρουάριο του 2009.

Η Κριστίνα Ρόουμερ, επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Ομπάμα, δήλωσε ότι αναμένει να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία την άνοιξη, και τόνισε ότι χρειάζεται επιπλέον, "στοχευμένη δράση" για την τόνωση της απασχόλησης. Οι ΗΠΑ υπέστησαν τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, που προκάλεσε αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και οδηγώντας την ανεργία στο 10%.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και νέα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, που περιλαμβάνουν δαπάνες ύψους 155 δις δολαρίων, και η Γερουσία αναμένεται να τα εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες. Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας "αύξησε" κατά 1,5 ως 2 εκατ. τις θέσεις εργασίας ως τα τέλη του 2009 στις ΗΠΑ. Η Ρόουμερ είπε πως αναμένει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα θα "σώσουν" 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας ως το τέλος του 2010.

Ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι πρόσθεσε 3-4 μονάδες στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου και μεταξύ 1,5 και 3 ποσοστιαίων μονάδων το τέταρτο τρίμηνο. Στο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ των ήταν 2,2% το τρίτο τρίμηνο και [κατά υπολογισμούς] 4% το τέταρτο, μετά το -0,7% του δεύτερου τριμήνου του 2009.