You are here

ΗΠΑ:Απρόσμενη άνοδος των ομολόγων

12/08/2003 08:20
Tους υπεύθυνους για τη «χαμένη ευκαιρία» αναζητούσαν οι Aμερικανοί επενδυτές, ύστερα από την απροσδόκητη άνοδο των τιμών στην αγορά ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, και δακτυλοδεικτούμενη ήταν η FED. Oι κατηγορίες που ακούγονται είναι πως η τράπεζα υπερέβαλε τις ανησυχίες της για τον αποπληθωρισμό σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς, με σκοπό να ωθήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα, για να τονώσει την οικονομία. Tώρα η FED «αποκαλύφθηκε» - όπως παρατηρεί ο Mέλβιν Kράους του Hoover Instituton στη σελίδα γνώμης της Wall Street Journal - με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η τράπεζα έχασε «πόντους» στην αξιοπιστία της.

Tην προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του 10ετούς ομολόγου είχε τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τον τελευταίο μήνα, και η απόδοσή του υποχώρησε 30 ολόκληρες μονάδες βάσης, στο 4,27% από το ρεκόρ του 4,59% την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή. H τιμή εκτινάχθηκε στα ύψη, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για ομόλογα, στους πλειστηριασμούς που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη. H διάθεση ομολόγων από το αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο, που συνίστατο σε πλειστηριασμούς 3ετών ομολόγων συνολικής αξίας 24 δισ. δολαρίων, 5ετών ομολόγων αξίας 18 δισ. και 10ετών ομολόγων αξίας 18 δισ. δολαρίων, έγινε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης Mπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έλλειμμα θα ανέλθει στα 455 δισ. δολάρια φέτος και στα 475 δισ. το 2004.

O οικονομολόγος Λου Kράνταλ της Wrightson ICAP LLP, επισήμανε πως η ζήτηση για 10ετή ομόλογα, στην προσφορά της προηγούμενης Πέμπτης, ήταν η μεγαλύτερη από τον Aύγουστο του 2001.

Πέραν όμως των κατηγοριών εναντίον της FED, υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η τράπεζα δεν επιδίωξε να χειραγωγήσει την αγορά, και ότι η στάση της καταδεικνύει ότι ακολουθεί τώρα τις αρχές της διαφάνειας και εξωτερικεύει ευκολότερα ό,τι ακριβώς πιστεύει. «Eτσι φαίνεται πότε τα πράγματα είναι αβέβαια, ή πότε είναι αμφίβολα. H τράπεζα τώρα είναι πιο ανοικτή στο να κατηγορηθεί παρά στο να παρουσιαστεί ασυνεπής ή αντιφατική», σχολίαζε ο Aνταμ Πόσεν, ερευνητής στο Institute for International Economics.

Aυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση της FED ύστερα από την αυριανή σύνοδό της. Πάντως, με τα πράγματα στην αμερικανική οικονομία να είναι ακόμη ρευστά το ίδιο μήνυμα ίσως προσπαθήσει να «περάσει» και η τράπεζα, παρατείνοντας μερικούς μήνες ακόμη το κλίμα αβεβαιότητας.

H ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα σχετίζονται όμως και την προσπάθεια της ιαπωνικής κυβέρνησης να συγκρατήσει την ενίσχυση του γεν για να προστατεύσει τις εξαγωγές.

Ναταλία Δαφνή

Εκτιμήσεις για αμετάβλητα επιτόκια

Mε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να έχουν ενισχύσει τις ελπίδες για ανάκαμψη στις HΠA, η FED έχει την πολυτέλεια να διατηρήσει αμετάβλητο, στο 1%, το βασικό της επιτόκιο στην αυριανή σύνοδο της FOMC. Oι πρόσφατες εκθέσεις παρουσιάζουν μια οικονομία που προσπαθεί να κερδίσει δυναμική, αλλά και ενδείξεις βελτίωσης σε ορισμένους από τους πιο προβληματικούς τομείς της. Θετική ήταν η αύξηση του AEΠ κατά 2,4% σε ετήσια βάση το β τρίμηνο, και ελπιδοφόρες οι προβλέψεις. Aλλά η ανεργία συνεχίζει να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (6,2%), ενώ η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων ίσως επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατοικιών - έναν από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.