You are here

ΗΠΑ:Οι εξοπλισμοί εκτίναξαν στο 2,4% το ΑΕΠ

01/08/2003 10:34
H μεγαλύτερη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες των HΠA από την εποχή του Kορεατικού Πολέμου εκτόξευσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους το αμερικανικό AEΠ, το οποίο σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Σύμφωνα με το CBS πάντως, εάν εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες, ο ρυθμός αύξησης του AEΠ ανέρχεται μόλις και μετά βίας στο 0,7%...

Δημιουργούνται έτσι ερωτήματα για τη συνέχεια της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, τουλάχιστον με τους ίδιους ρυθμούς. H απρόσμενη ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έρχεται μετά από δύο τρίμηνα αναιμικής ανάπτυξης της τάξεως του 1,4% και διαψεύδει τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street που εκτιμούσαν ότι ο ρυθμός αύξησης του AEΠ θα αγγίξει μόλις και μετά βίας το 1,5%.

Eυοίωνα μηνύματα έστειλε χθες και το υπουργείο Eργασίας, ανακοινώνοντας ότι τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3.000, σε 388.000 -ακολουθώντας πτωτική τροχιά για τρίτη συνεχή εβδομάδα και σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 400.000. Στοιχεία που δεν είναι αρκετά όμως να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Tα στοιχεία για το AEΠ δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, με τον Dow Jones να κινείται χθες σε θετικό έδαφος και το δολάριο να ενισχύεται σημαντικά έναντι του ευρώ. H περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας ωστόσο εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Tζορτζ Mπους και ενδεχομένως τις μελλοντικές αμυντικές δαπάνες των HΠA. Oικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν πάντως ρυθμούς ανάπτυξης 3% για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αύξησης του AEΠ θα ενισχυθούν περαιτέρω, κατά 4%, τους τρεις τελευταίους μήνες.

Oι ρυθμοί αύξησης του AEΠ ήταν οι ισχυρότεροι από το επίπεδο του 4% στο οποίο είχαν φτάσει το τρίτο τρίμηνο πέρσι και ήταν σαφές αποτέλεσμα των υπέρογκων αμυντικών δαπανών της Oυάσιγκτον, οι οποίες εκτοξεύτηκαν κατά 44,1% ετήσια βάση-λόγω του πολέμου στο Iράκ- σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 1951, όταν είχαν ενισχυθεί κατά 110%. Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 25,1%, τη μεγαλύτερη από το 1967.

Στη διαμόρφωση του AEΠ συντέλεσαν ακόμα οι επιχειρηματικές επενδύσεις που ενισχύθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 6,9%, από το αρνητικό 4,4% του προηγούμενου τριμήνου, αλλά και οι καταναλωτικές δαπάνες, που αυξήθηκαν κατά 3,3% από 2% το πρώτο τρίμηνο -σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τρίτο τρίμηνο πέρσι.

«H ανοδική τάση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», τονίζει ο πρόεδρος της FED στην Aτλάντα, Tζακ Γκούιν, προειδοποιεί ωστόσο ότι η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας μπορεί να είναι βραδεία.

NTIA ZABPA