You are here

Ιράκ: Η τιμή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να φτάσει τα $100

20/10/2021 14:12

Οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα είναι στα χαμηλότερα επίπεδά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, είναι αντίθετοι στο να ξεπεράσουν οι τιμές πετρελαίου ένα «αποδεκτό» επίπεδο και εξετάζουν τρόπους για να ισορροπήσει η αγορά, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι το επίπεδο των 75 έως 85 δολαρίων είναι ένα «αποδεκτό» εύρος τιμής για το βαρέλι του αργού μακροπρόθεσμα.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+ είναι «την ίδια στιγμή κατά της περαιτέρω ενίσχυσης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των αγορών πετρελαίου», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του Ιράκ για το 2022 θα πρέπει να βασιστεί σε μια τιμή πετρελαίου στα 55-60 δολάρια, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένει οι εξαγωγές να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την περιοχή του Κουρδιστάν.

Πηγή: Euro2day