You are here

Ιράν-Ομάν συμφωνούν να αναπτύξουν κοίτασμα πετρελαίου

23/05/2022 10:28

Το Ιράν και το Ομάν συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για την από κοινού ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Hengam, το οποίο εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, ανέφερε τη Δευτέρα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν.

Το 2005, και οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Hengam, αλλά η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και το Ιράν αποφάσισε να αναπτύξει το κοίτασμα ανεξάρτητα το 2012.

«Ως πρώτη βάση των συνομιλιών μου με τον Υπουργό Πετρελαίου του Ομάν Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ-Ρούμχι, συμφωνήθηκε να σχηματιστεί μια κοινή τεχνική επιτροπή για την ανάπτυξη των επόμενων φάσεων του πετρελαϊκού κοιτάσματος Hengam με απρόσκοπτο τρόπο μεταξύ Ιράν και Ομάν», δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Javad Owji.

«Η κοινή εκμετάλλευση, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική εκμετάλλευση, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, καθώς αυτή η μέθοδος οδηγεί σε λιγότερες ζημιές στη δεξαμενή και επιτρέπει μεγαλύτερη εξόρυξη», πρόσθεσε ο Υπουργός Πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ανέφερε ότι ο Owji συμφώνησε να αναβιώσει ένα έργο που είχε σταματήσει εδώ και καιρό για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο Ομάν.

 

ΚΥΠΕ