You are here

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστών-καμικάζι στη Βαγδάτη

22/01/2021 07:49

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την ευθύνη για τη χθεσινή διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 110 σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης. Την πυροδότηση των εκρηκτικών από τον πρώτο καμικάζι ακολούθησε η δεύτερη έκρηξη, όταν συγκεντρώθηκε πλήθος για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από το ΙΚ, το οποίο είχε καταλάβει περίπου το ένα τρίτο του Ιράκ προελαύνοντας αστραπιαία το 2014.

Επειτα από μακρά, αιματηρή και καταστροφική σύγκρουση, η ιρακινή κυβέρνηση ανακήρυξε τη νίκη της επί των τζιχαντιστών στα τέλη του 2017. Εκτοτε, πυρήνες τζιχαντιστών, που έχουν αποσυρθεί σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και τομείς που καλύπτονται από έρημο, εξαπολύουν σποραδικά φονικές επιθέσεις.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστών-καμικάζι, την πιο πολύνεκρη των τελευταίων τριών ετών, με ανάρτηση του πρακτορείου "ειδήσεων" Amaq, οργάνου προπαγάνδας της, στην πλατφόρμα Telegram.

ΚΥΠΕ