You are here

Ισορροπία στις τιμές πετρελαίου επιδιώκει ο ΟΠΕΚ

27/09/2022 10:43

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που είναι γνωστός ως ΟΠΕΚ+ παρακολουθούν την κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου, επιθυμώντας να υπάρχει μία ισορροπία στις αγορές.

“Δεν επιθυμούμε μία δραστική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ή μία κατάρρευση,” δήλωσε ο ίδιος σε μία τηλεοπτική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τη Δευτέρα κατά 2 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο τιμών εννιαμήνου με την κατάσταση στις αγορές να είναι ευμετάβλητη, καθώς πιέζεται από ένα ισχυρό δολάριο, ενώ οι συμμετέχοντες στην πετρελαϊκή αγορά αναμένουν λεπτομέρειες από νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο διεθνούς προέλευσης τύπου Brent για το μήνα Νοέμβριο κλείστηκαν με μειωμένη τιμή στα 84,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για τις παραδόσεις Νοεμβρίου μειώθηκε στα 76,71 δολάρια το βαρέλι.

“Εισερχόμαστε σε μία περίοδο προκλήσεων. Οι παγκόσμιοι παράγοντες οδήγησαν σε μείωση των πετρελαϊκών τιμών, με τις πιο σημαντικές εξελίξεις να εντοπίζονται σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού,” δήλωσε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ο ΟΠΕΚ+ αύξησε αυτή τη χρονιά την πετρελαϊκή παραγωγή του επιδιώκοντας να χαλαρώσει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόστηκαν το 2020, αφού η πανδημία είχε μειώσει τη ζήτηση του πετρελαίου.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ κατά τους πρόσφατους μήνες απέτυχε να εφαρμόσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων στα πετρελαϊκά πεδία από μερικές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και από απώλειες που καταγράφηκαν στη ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή.

Πηγή: Euro2day