You are here

Ισραήλ κατά Ε.Ε. για το «Τείχος Ασφαλείας»

22/07/2004 09:50
Ολομέτωπη είναι η σύγκρουση της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία χθες έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «τυραννικά» τα σώματα του ΟΗΕ και να παρουσιάσει μια διαφορετική αντίληψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μετά την καταδίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου, η διεθνής κατακραυγή για την ανέγερση του «Τείχους του Αίσχους» στη Δυτική Όχθη βρήκε χθες έκφραση σε ψηφοφορία της Γενικής Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία με 150 ψήφους υπέρ και μόλις 6 κατά τάχθηκε υπέρ του γκρεμίσματος του ισραηλινού τείχους. Έστω κι αν η απόφαση της Γενικής Αρμοστείας είναι συμβολική, καθώς εξουσιοδότηση για την ισοπέδωση του τείχους μπορεί να δώσει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας, η χθεσινή ψηφοφορία αποκαλύπτει ότι οι παράνομες πράξεις του Ισραήλ έχουν μοναδικό στήριγμα την πολιτική της Ουάσιγκτον. «Όχι» στην καταδίκη της ανέγερσης του τείχους ψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και άλλοι τρεις «ισχυροί σύμμαχοι»: Τα νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία και το Παλάου. Φανερά αμήχανη, η κυβέρνηση Σαρόν αντέδρασε σπασμωδικά και επέλεξε να στραφεί εναντίον της ΕΕ, τα 25 μέλη της οποίας ψήφισαν εναντίον του τείχους.

Απογοήτευση «Το Ισραήλ είναι πολύ απογοητευμένο από τη στάση της Ευρώπης», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Η επιθυμία της ΕΕ να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους με κάθε τίμημα εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητά της να συνεισφέρει οτιδήποτε στην ειρηνευτική διαδικασία», προσέθεσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αγνοώντας προφανώς τα εμπόδια για την ειρήνευση που ανεγείρονται μαζί με το τείχος. Η αντίδραση της κυβέρνησης Σαρόν βαθαίνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις ευρω-ισραηλινές σχέσεις και διογκώνει την ευρωπαϊκή αγανάκτηση που προκάλεσαν προ δύο ημερών οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, περί «ακραίου γαλλικού αντισημιτισμού».

«Η οικοδόμηση του φράκτη ασφαλείας θα συνεχιστεί. Το Ισραήλ δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο οποίος υποστήριξε παράλληλα ότι η απόφαση της Γενικής Αρμοστείας οφείλεται στην «τυραννία της πλειοψηφίας» των μελών της!