You are here

Κ. Πάουελ: Για όλα φταίει ο Αραφάτ

17/05/2004 11:40
Την ευθύνη για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή επέρριψε χθες στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, από την Ιορδανία όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Όλοι ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα αλλά ο κ. Αραφάτ με τη στάση του και τις δηλώσεις του δυσχεραίνει κάθε πρόοδο» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. Αναφερόμενος στη δήλωση του Παλαιστίνιου προέδρου το περασμένο Σάββατο ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να τρομοκρατήσουν τον εχθρό τους, τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και πως δεν επιτρέπει στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να την πατάξει.

Την ίδια μέρα το Ισραήλ απείλησε ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές και πως θα προχωρήσει στην κατεδάφιση εκατοντάδων παλαιστινιακών σπιτιών, σε αντίποινα για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή. Ο Κόλιν Πάουελ καταδίκασε την απόφαση για τις κατεδαφίσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς και έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή.

Περισσότεροι από 120.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ υπέρ του σχεδίου Σαρόν για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας ειρηνική επίλυση του προβλήματος.