You are here

Και «καπέλο» 5,5% στη βενζίνη

07/05/2004 11:16
Στα 45-50 δολάρια το βαρέλι εκτιμούν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορεί να εκτιναχθούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, το οποίο χθες στη Νέα Υόρκη σχεδόν άγγιξε τα 40 δολάρια. Η συνεχής άνοδος προκαλεί σοβαρότατες ανησυχίες για την οικονομία, έστω και αν μεσοπρόθεσμα η Κομισιόν προβλέπει σταθεροποίηση μεταξύ 25 και 30 δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Τrichet προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και πλέον εκτιμάται ότι ανακόπτεται η πολιτική μείωσης των επιτοκίων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως παρακολουθεί στενά την πορεία του πετρελαίου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Κερδοσκοπία Στην Ελλάδα η πολιτική ηγεσία προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το τέλος του μήνα, οι τιμές μπορεί να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται και επέμεινε στη μη επιβολή πλαφόν. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί άπρακτη την αγορά και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η βενζίνη στη χώρα μας πωλείται με καπέλο 5,5%.

Σε ορισμένα πρατήρια η βενζίνη έχει αγγίξει το 1 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή της πανελλαδικά έχει υπερβεί τα 80 λεπτά, παρουσιάζοντας αύξηση 10%, σε σχέση με την τιμή που είχε στις αρχές του χρόνου.

Ο κ. Σαλαγκούδης επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά, είπε ότι δεν σχεδιάζει τη σύγκληση της επιτροπής κρίσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεδριάσει στο μέλλον, αν συνεχισθεί η ξέφρενη πορεία των τιμών. Μπορεί όμως να ληφθούν έκτακτα μέτρα, ανάλογα με αυτά που είχαν λάβει σε περιόδους «μίνι κρίσης» άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία ρυθμιστικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα την κερδοσκοπία. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι από τη σύγκριση των χρηματιστηριακών τιμών της βενζίνης σε συνδυασμό με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προκύπτει 5,5% «καπέλο» στις τιμές και ότι το περιθώριο κέρδους στη χονδρική εμπορία έχει εκτιναχθεί στο 11% από 5-6%. Κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που της δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος απέδωσε όλη την άνοδο στο διεθνή παράγοντα, λέγοντας ότι ενώ παγκοσμίως οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν 13%, στην Ελλάδα η άνοδος κινείται στο 1,3%.

Διεθνείς τιμές Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε στην τροχιά των 40 δολ/ βαρ., «κτυπώντας» τα 39,97. 40 σεντς πάνω από τα επίπεδα της Τετάρτης ! Αργότερα, υποχώρησε, τάση που ακολούθησε και το Λονδίνο, όπου το πετρέλαιο Βrent αφού εκτινάχθηκε στα 37,07 έπεσε στη συνέχεια γύρω στα 36,65 δολ/βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ διέψευσε φήμες ότι πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των μελών του, δηλώνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί στις 3 Ιουνίου, στη Βηρυτό.

Σειρά παραγόντων, όπως η ασφάλεια εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή, τα χαμηλά αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, η ενίσχυση της ζήτησης στην Κίνα, τείνουν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη στο ρεκόρ των 41,15 δολαρίων, που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ταυτόχρονα, η νέα εξασθένιση που παρουσιάζει το δολάριο τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά, οι χρηματιστηριακές τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ακολουθούν επίσης ανοδική τροχιά. Τα αμερικανικά διυλιστήρια αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση, η οποία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αυξήθηκε 3,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, φθάνοντας στα 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι ΗΠΑ, αν και έχουν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχούν στο 45% της παγκόσμιας κατανάλωσης βενζίνης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γίνεται αποθεματοποίηση βενζίνης ενόψει της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν, αλλά φέτος η άνοδος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι αιτίες της κρίσης

Σειρά παραγόντων, όπως η ασφάλεια εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή, τα χαμηλά αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, η ενίσχυση της ζήτησης στην Κίνα, τείνουν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη στο ρεκόρ των 41,15 δολαρίων, που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

Η νέα εξασθένιση που παρουσιάζει το δολάριο τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

Στις ΗΠΑ, αντιστοιχεί το 45% της παγκόσμιας κατανάλωσης βενζίνης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στις ΗΠΑ γίνεται αποθεματοποίηση βενζίνης ενόψει της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν, αλλά φέτος η άνοδος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.