You are here

Κάλεσμα Μέρκελ στις ΗΠΑ

16/02/2019 17:43

Η Γερμανίδα Καγκελάριος - κατά την διάρκεια της ομιλίας της στη Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια- κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας και πρέπει να είμαστε». Επισήμανε ότι γερμανικές εταιρίες έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, από τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται εξαγωγές, π.χ. προς την Κίνα και πρόσθεσε «Εάν αυτό θεωρείται απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, μας σοκάρει».

Αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό "Nordstream II" που έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις-  απορρίπτοντας τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για "αιχμαλωσία" της Γερμανίας από την Ρωσία, λόγω της ενεργειακής εξάρτησής της, εκφράζοντας  την πεποίθηση ότι γεωστρατηγικά η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον από τον πολιτικό αποκλεισμό της Ρωσίας.

Η Άγκελα Μέρκελ επέκρινε ακόμη την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και  την αποχώρηση από την Συρία, εκφράζοντας την επιφύλαξη της σχετικά με το εάν αυτή αποτελεί σωστή πολιτική για την περιοχή.

Να σημειωθεί πως από την πλευρά του ο Αμερικανός Αντιπροέδρος, Μάικ Πενς στην ομιλία του πίεσε για ακόμη μια φορά τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως «έχει έρθει η στιγμή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας να ταχθούν στο πλευρό μας και στο πλευρό του ιρανικού λαού. Έχει έρθει η στιγμή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Παράλληλα, ο Μάικ Πενς απέρριψε την έκκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να περιληφθεί η Ρωσία στις προσπάθειες μιας παγκόσμιας συνεργασίας.