You are here

Καλό νέο ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Λίβανο

14/09/2021 19:31

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο Λίβανο ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα νοουμένου ότι η νέα κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν νοσοκομεία, άδεια ράφια στα καταστήματα και στα φαρμακεία. Παρέχεται ηλεκτρισμός για μία μόνο ώρα», ανέφερε ο κ. Μπορέλ περιγράφοντας την κατάσταση στη γειτονική μας χώρα.

Χαρακτήρισε ως «καλό νέο» τον σχηματισμό κυβέρνησης ύστερα από 13 μήνες αδιεξόδου και ενεθάρρυνε τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίπ Μικάτι να ξεκινήσει τις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού οι συζητήσεις αυτές «είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της οικονομικής κατάρρευσης».

Λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή βοήθειας φτάνει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε τη ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες.
 
Κάλεσε τις λιβανικές αρχές να δράσουν «αφού για πολύ καιρό δεν ανταποκρίνονταν στις δεσμεύσεις τους έναντι του λαού τους».
 
Οι ευρωβουλευτές ανέδειξαν την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, επέκριναν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που διοικούσε τη χώρα, καθώς και τις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις, αλλά και την τρομοκρατική Χεζμπολλάχ.
 
Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ (ΕΛΚ) Λουκάς Φουρλάς τόνισε πως ένα χρόνο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Αναφέρθηκε σε τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά στα λιγοστά φάρμακα που κυκλοφορούν κυρίως στην μαύρη αγορά.

«Ο Λίβανος μας χρειάζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα του», τόνισε.