You are here

Kαλύτερος Ιανουάριος 10ετιας για Wall

01/02/2012 07:11
Με κέρδη 3% έως 8% για τους αμερικανικούς δείκτες έκλεισε ο Ιανουάριος στην Wall Street παρά το «στραβοπάτημα» της Τρίτης που ροκάνισε τη μηνιαία επίδοση, δεν την εμπόδισε όμως να είναι η καλύτερη σε διάστημα άνω των δέκα ετών.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, ο κλάδος ενέργειας που «απογοητεύτηκε» από τα οικονομικά αποτελέσματα της Exxon Mobil. Τα βλέμματα παρέμειναν στραμμένα στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών καταγράφοντας άνοδο στις αρχικές συναλλαγές, ωστόσο τα αρνητικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατάφεραν σύντομα να διαλύσουν το κλίμα αισιοδοξίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη βελτίωση της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο εντόπισαν τρεις βασικές προτεραιότητες: Την τόνωση της απασχόλησης ιδίως για τους νέους, τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να υιοθετήσουν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Στο Σύμφωνο δεν θα συμμετάσχουν Τσεχία και Μεγάλη Βρετανία.

Δείκτες – Στατιστικά

Κατοχυρώνοντας άνοδο 3,4% τον πρώτο μήνα του 2012, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% την Τρίτη (30,27 μονάδες) κλείνοντας στις 12.632,91 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση λίγο κάτω από 1 μονάδα στις 1.312,41 μονάδες. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης εμφανίζει άνοδο 4,4%. Οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν την υψηλότερη επίδοση για το μήνα Ιανουάριο από το 1997. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη σχεδόν 2 μονάδων, στις 2.813,84 μονάδες. Από τις αρχές του μήνα κέρδισε 8%, στον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 0,42 μονάδων ή 13% στα 3,

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Conference Board τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 61,1 μονάδες από 64,8 μονάδες το Δεκέμβριο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση στις 68 μονάδες.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε το μπαράζ αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με την Exxon Mobil να τραβά τα περισσότερα βλέμματα. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση 2% στα κέρδη δ’ τριμήνου, στα 9,4 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι αναλυτές χαρακτήρισαν τα μεγέθη μέτρια, υποχρεώνοντας τη μετοχή της Exxon σε απώλειες.

Αύξηση 14% στα κέρδη κατέγραψε η Mattel το τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 370,6 εκ. δολ., ή 1,07 δολ. ανά μετοχή, από 325,2 εκ. δολ., ή 89 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 35% στα 31 σεντς από 23 σεντς.

Πτώση κερδών και πωλήσεων κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο η φαρμακευτική Pfizer το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα ανά μετοχή κέρδη του 2012 στα 2,2 έως 2,3 δολ. ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούν στα 2,28 δολ.

Πτώση 27% σημείωσαν τα κέρδη της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly & Co. το τέταρτο τρίμηνο καθώς έληξαν οι πατέντες για τα σκευάσματα Zyprexa και Gemzar.

Αύξηση 39% στα κέρδη εμφάνισε η McGraw-Hill Cos. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 214 εκ. δολ., ή 73 σεντς ανά μετοχή, από 154 εκ. δολ., ή 50 σεντς ανά μετοχή. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη αυξήθηκαν στα 63 σεντς από 54 σεντς, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 2% στα 1,52 δισ. δολ.