You are here

«Καμπανάκι» από Γέλεν για το υψηλό εταιρικό χρέος

11/12/2018 17:21

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μοχλευμένα δάνεια και το υψηλό εταιρικό έκρουσε η πρώην πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

«Το εταιρικό χρέος είναι αρκετά υψηλό και πιστεύω αποτελεί έναν κίνδυνο που αν υπάρξει κάτι άλλο που θα προκαλέσει μια κάμψη, τα υψηλά επίπεδα της εταιρικής μόχλευσης θα παρατείνουν την κάμψη αυτή και θα οδηγήσουν σε πληθώρα χρεοκοπιών στον μη χρηματοοικονομικό τομέα» σημείωσε η κα. Γέλεν σε συνομιλία με τον Πολ Κρούγκμαν.

«Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος των εγγυήσεων του χρέους είναι αδύναμες. Πιστεύω ότι οι επενδυτές το έχουν σε πακέτα όπως τα πακέτα των subprime. Το ίδιο έχει συμβεί. Λέγεται CLO ή τιτλοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις» πρόσθεσε η ίδια σύμφωνα με το CNBC.

H κα. Γέλεν διευκρίνισε ωστόσο πως δεν ανησυχεί για ένα σοκ που θα είναι αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Όπως τόνισε, η συνολική μόχλευση στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι μικρότερη τώρα σε σχέση με την εποχή πριν την κρίση. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια με υψηλό ρίσκο τα έχουν επενδυτές που δεν είναι υπερχρεωμένοι, οπότε δεν είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να ξεπουλούν άλλα στοιχεία ενεργητικού και να προκαλέσουν μετάσταση, κατέληξε η κα. Γέλεν.

Πηγή: Euro2day