You are here

Το Κατάρ διώχνει εκατοντάδες μετανάστες εργάτες

29/10/2022 16:50

Οι αρχές του Κατάρ έχουν εκδιώξει εκατοντάδες μετανάστες εργάτες από κτίρια στο κέντρο της Ντόχα, ρίχνοντας νέες σκιές λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δήλωσαν κάτοικοι και εργαζόμενοι το Σάββατο.

Δημοτικοί υπάλληλοι και φρουροί ασφαλείας μετακόμισαν σε περίπου 12 κτίρια αργά την Τετάρτη για να τα καθαρίσουν και να τα κλειδώσουν, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πριν από το τουρνουά που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

Η Κυβέρνηση είπε ότι τα κτίρια ήταν «μη κατοικήσιμα», δόθηκε η κατάλληλη ειδοποίηση και ότι είχαν βρεθεί εναλλακτικά «ασφαλή και κατάλληλα καταλύματα» για όλους όσοι έμεναν εκεί.

Η πληγείσα περιοχή, σε μεγάλο βαθμό γύρω από την Αλ-Μανσούρα, έχει ανακαινιστεί μαζικά τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα μείνουν σε διαμερίσματα στην περιοχή, όπου δεκάδες εκσκαφείς είναι σταθμευμένοι στους δρόμους.

Οι μετανάστες -- κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και τα αφρικανικά έθνη συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και της Ουγκάντα ​​-- αποτελούν περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,8 εκατομμυρίων του Κατάρ.

Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική σχετικά με τη μεταχείριση των ξένων εργατών που κατασκεύασαν τα περισσότερα από τα λαμπερά νέα στάδια και τις υποδομές μεταφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το πλούσιο σε ενέργεια κράτος έχει επικριθεί για θανάτους, τραυματισμούς και απλήρωτους μισθούς.

Τα διεθνή συνδικάτα λένε ότι έχει σημειωθεί δραστική βελτίωση των συνθηκών τα τελευταία χρόνια, αλλά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, που έχουν κρατήσει μερικές πολυκατοικίες, έδειξαν προς την πλευρά της Κυβέρνησης ως την αρμόδια για να απαντήσει.

Η Κυβέρνηση του Κατάρ είπε ότι οι αρχές ενήργησαν βάσει νόμου του 2010 κατά των «ανεπίσημων και απρογραμμάτιστων διακανονισμών στέγασης».

«Στους κατοίκους που διαπιστώθηκε ότι ζουν σε μη κατοικίσιμα καταλύματα χωρίς επίσημες συμβάσεις, δίνεται η ευκαιρία να μετακομίσουν αλλού σε εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

«Οι υπάλληλοι φροντίζουν πάντα να στεγάζονται τα άτομα σε ασφαλή και κατάλληλα καταλύματα».

Οι κάτοικοι είπαν ότι οι περισσότεροι από τους εκδιωχθέντες θα μετακομίσουν στην τεράστια βιομηχανική ζώνη της Ντόχα ή σε πόλεις πιο μακριά από την πρωτεύουσα.

Οι περισσότεροι από αυτούς που εκδιώχθηκαν δεν εργάζονται για τις μεγάλες εταιρείες που παρέχουν διαμονή και φαγητό στους εργάτες.

Πολλοί εργάζονται με ημερομίσθιο ή για μικρές εταιρείες. "Ζουν σε αυτά τα κτίρια για να αποφύγουν να πληρώσουν ενοίκιο. Οι μισθοί είναι χαμηλοί, επομένως κάθε σεντ μετράει", είπε ένας μετανάστης που ζει δίπλα σε ένα κτήριο που άδειασε.