You are here

Κατάρ: Συμμετοχή σε κοινοπραξία για έρευνες για Φ.Α. στο Λίβανο

30/01/2023 06:11

Το Κατάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εισήλθε σε κοινοπραξία για την εξερεύνηση για λιβανέζικο φυσικό αέριο στα ύδατα που συνορεύουν με το Ισραήλ, ύστερα από μια ιστορική συμφωνία πέρυσι μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Η συμφωνία δίνει πράσινο φως στην εξερεύνηση στο Λίβανο, στη νότια δεξαμενή του Κανά ή  στη Σιδώνα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ορόσημο τον περασμένο Οκτώβριο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του με τον μακροχρόνιο εχθρό του,  το Ισραήλ.

Με τη συμφωνία η κρατική QatarEnergy της πλούσιας σε φυσικό αέριο χώρας του Κόλπου θα λάβει μειοψηφικό μερίδιο 30% σε δύο τετράγωνα της ΑΟΖ του Λιβάνου, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati.

Η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η ιταλική Eni θα διατηρήσουν αμφότερες το 35% των μετοχών στα μπλοκ, αφού η ρωσική Novatek παραιτήθηκε από τη μειοψηφική της συμμετοχή το 2022.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Ουαλίντ Φαγιάντ, και ο ομόλογός του από το Κατάρ, Saad al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, υπέγραψαν τη συμφωνία την Κυριακή, μαζί με τους επικεφαλής της Eni και της TotalEnergies.

Σύμφωνα με μια συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Λίβανος και το Ισραήλ, που επίσημα βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο, οριοθέτησαν τα θαλάσσια σύνορά τους τον Οκτώβριο του 2022.

Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για τον Λίβανο να ξεκινήσει την εξερεύνηση στη δεξαμενή Κανά, η οποία βρίσκεται εν μέρει εντός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ, με αντάλλαγμα αποζημειώσεις.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο ενέργειας Naji Abi Aad, «η είσοδος του Κατάρ στην κοινοπραξία είναι πάνω από όλα πολιτικά σημαντική». Ο σύμβουλος ενέργειας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εμπλοκή της Ντόχα αποτελεί "μια πολιτική εγγύηση" καθώς ο Λίβανος αντιμετωπίζει βαθιές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις.

Ο Λίβανος έχει παγιδευτεί σε ένα οικονομικό τέλμα, που έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του στη φτώχεια και περιγράφεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη ιστορία.

ΚΥΠΕ