You are here

Κατασκοπευτικό διπλωματικό θρίλερ και νέα κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας

05/12/2019 06:43

Νέα κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου, μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να απελάσουν δύο Ρώσους διπλωμάτες και με την Ρωσία να απαντά πως θα υπάρξουν ανάλογα αντίμετρα.

Πρόκειται για την υπόθεση δολοφονίας Γεωργιανού τσετσενικής καταγωγής, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο σε κεντρικό πάρκο (Tiergarten) της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το θύμα ήταν ακτιβιστής που δρούσε ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς της Τσετσενίας.

Ο 49χρονος δράστης, τον πλησίασε από πίσω με ποδήλατο και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη.

Η ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο, ο οποίος συνεργάζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και ένα ρώσικο διαβατήριο, αλλά οι αρχές της Γερμανίας εκτιμούν πως αυτή δεν είναι η πραγματική του ταυτότητα. Ο ίδιος έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ή να αποκαλύψει την ταυτότητα του.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες κηρύσσονται ανεπιθύμητα πρόσωπα στη χώρα (personae non gratae) και πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία το γρηγορότερο ως συνέπεια της δολοφονίας, αλλά και επειδή δεν υπήρξε καμιά ένδειξη συνεργασίας από την πλευρά της Μόσχας.

Από την  πλευρά του  το Ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις ενέργειες του Βερολίνου ως εχθρικές, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβούλιου, Λέονιντ Σλάσκι, δήλωσε πως θα υπάρξουν συμμετρικά αντίποινα.

Αυτό σημαίνει πως και οι Ρώσοι θα απελάσουν αντίστοιχο αριθμό Γερμανών διπλωματών.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως η εντολή για τη δολοφονία δόθηκε από αξιωματούχους της φιλορωσικής κυβέρνησης της Τσετσενίας, ενώ ο 49χρονος δράστης φέρεται να έχει αναμιχθεί και στη δολοφονία Ρώσου επιχειρηματία το 2013, δολοφονία για την οποία και καταδικάστηκε. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την καταδίκη του, απελευθερώθηκε.

ΚΥΠΕ